Her er isbjørnen som angrep Sebastian

DRAMATISK TUR: Ludvig Fjeld og Sebastian Plur Nilssen skulle padle Svalbard rundt, og la ut fra Longyearbyen 5. juli. Turen fikk en brå slutt da en bjørn angrep teltleiren deres torsdag. Nilssen ble tatt av bjørnen og slept av gårde, men ble reddet da Fjeld fikk skutt isbjørnen. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen. Les mer Lukk

Det var denne hannbjørnen på 360 kilo som dro Sebastian Plur Nilssen (22) ut av teltet på Svalbard torsdag.

Fakta om isbjørn  

* Verdens største kjøttende dyr.

* Lever hovedsakelig av ringsel og storkobbe.

* Kan overleve opp til åtte måneder uten mat.

* Veier vanligvis mellom 400 og 600 kilo.

* Fangst av isbjørn ble regulert gjennom internasjonal avtale i 1973.

* Bestanden ved Svalbard teller rundt 3.000 dyr.

* I Arktis finnes det 20 ulike bestander. (Kilder: Norsk Polarinstitutt/Sysselmannen på Svalbard) (©NTB)

Plur Nilssen ble slept rundt 40 meter før kameraten Ludvig Fjeld fikk skutt og drept isbjørnen.

– Alt tyder på at dette var en opplagt nødvergesituasjon, sier assisterende sysselmann Lars Fause til NTB. Han sier at de likevel vil gjennomføre en rutinemessig etterforskning av saken.

Fjeld (22) satt torsdag ettermiddag i avhør, selv om saken langt på vei regnes som oppklart.

– Vi tok ham inn av velferdshensyn, men han sa selv at han ønsket å bli avhørt så fort som mulig, sier Fause.

Ifølge Fause oppholdt ikke padlerne seg ulovlig på øya Nordaustlandet.

– De har alle papirene sine i orden, sier han.

Moderat skadd

Informasjonsvakten ved Universitetssykehuset Nord-Norge opplyser til NTB sent torsdag kveld at Nilssen har moderate skader.

Nilssen har sårskader over hele overkroppen, ansikt og nakke, og opereres ved Longyearbyen sykehus. Han vil bli værende på sykehuset på Svalbard.

Meldte fra selv

De to padlerne meldte selv fra Sysselmannen om det som var skjedd. Meldingen kom inn til Sysselmannen like etter klokken 12 torsdag, og et redningshelikopter med lege, sykepleier og to polititjenestemenn var på stedet like etter klokken 14.

Helikopteret returnerte deretter til Longyearbyen med padlerne, og Nilssen ble fraktet til sykehuset for undersøkelse og behandling.

Politiet ble igjen på stedet der angrepet skjedde for å sikre spor. Bjørnekadaveret ble torsdag ettermiddag fraktet til Longyearbyen, der det skal undersøkes.

Padler Svalbard rundt

Ifølge padlernes egen nettside er de på Svalbard for å padle rundt hele øygruppen. De to la ut fra Longyearbyen 5. juli, og følger Svalbard-kysten med klokka. De oppholdt seg på øya Nordaustlandet da bjørnen angrep torsdag.

Det er imidlertid ikke første gang padlerne møter på bjørn i løpet av turen sin. Padlerne har observert isbjørn flere ganger, blant annet 12. juli:

«Når vi skulle padle ut etter lunsjpausen, dukker det brått opp en isbjørn svømmende 40 m fra oss. Den krabbet opp på et skjær og strakte hodet i været. Vi så at det var en enorm hannbjørn», skriver de.

Kartet viser Nordaustlandet, som er Svalbards nest største øy. (Kart: Google Maps)


Vis større kart