Frykter hevndrap i Afghanistan

Rundt 92.000 hemmelige dokumenter fra USAs forsvarsdepartement om krigen i Afghanistan ble denne uka publisert av nettstedet WikiLeaks. Eksperter frykter at afghanske informanter som er identifisert i dokumentene, kan bli utsatt for hevnangrep fra Talibans og al-Qaidas side. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX) Les mer Lukk

Den massive lekkasjen av hemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan setter livene til afghanske informanter i fare, mener eksperter.

Om lag 92.000 dokumenter om Afghanistan fra USAs forsvarsdepartement ble denne uka publisert av nettstedet WikiLeaks. I dokumentene er afghanske informanter identifisert, skriver den britiske avisa The Times.

WikiLeaks’ grunnlegger Julian Assange sa tidligere i uka at samtlige dokumenter var gjennomgått, og at 15.000 dokumenter ble holdt tilbake for å unngå identifikasjon av informanter.

The Times fastslår på sin side at avisa raskt var i stand til å finne navnene på flere titalls afghanere som hadde gitt opplysninger til amerikanske styrker.

Informanter identifisert

Ifølge eksperter er det sannsynlig at Taliban og al-Qaida allerede har begynt å se på dokumentene for å identifisere informanter i krigssonen.

Den britiske avisa viser blant annet til et dokument fra 2008 med et detaljert intervju med en Taliban-kriger som vurderer å hoppe av. Afghaneren er identifisert ved navn, og farens navn og navnet på landsbyen han er fra, er også oppgitt.

I et annet dokument fra 2007 beskylder en tjenestemann navngitte personer i det afghanske regjeringsapparatet for korrupsjon.

– Lekkasjene har med sikkerhet satt livene til mange afghanere i fare, sier en tjenestemann i utenriksdepartementet i Afghanistan.

– USA er både moralsk og juridisk ansvarlig for enhver fare lekkasje utsetter disse individene for, mener han.

Nettverk av informanter

Oberst Dave Lapan, pressetalsmann i forsvarsdepartementet i USA, sier det vil ta flere uker å gjennomgå dokumentene som er publisert av WikiLeaks, ifølge avisa The Daily Telegraph.

USA frykter at lekkasjen skal ødelegge det nettverket av informanter som amerikansk etterretning har brukt snart ti år på å opparbeide i Afghanistan og Pakistan. Blant informantene finnes alt fra landsbyfolk til opprørere som fungerer som dobbeltagenter.

Ifølge tidligere CIA-direktør Michael Hayden er det sannsynlig at Taliban vil forsøke å identifisere informanter og straffe «forrædere».

Tidligere etterretningsmann Robert Riegle mener problemet er akutt.

– Det er mulig at noen blir drept i løpet av de neste dagene, sier han. (©NTB)