Vurderer utdeling av sprøyter i fengslene

Brukerutstyr for heroin. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Helse- og omsorgsdepartementet vurderer å innføre gratis sprøyter til innsatte i norske fengsler, for å gi bedre smittevern.

Forslaget, som nå er på helseminister Anne Grete Strøm Erichsens bord, innebærer å sette opp automater med selvdestruerende sprøyter inne på fengselsavdelingene, skriver VG.

Både narkotika og alt brukerutstyr er forbudt i fengslene, men likevel øker narkobeslagene i norske fengsler, og en stor del av fangene har et rusproblem. Bakgrunnen for forslaget, som støttes av Legeforeningen, HIV Norge og Norsk Sykepleierforbund, er å sikre fangenes lovfestede rett til smittevern.

Urene sprøyter er også en risiko for fengselsbetjenter, som må teste seg jevnlig i ett år når de for eksempel stikker seg på en sprøyte under ransaking.

Men Kriminalomsorgens Yrkesforbund reagerer sterkt mot forslaget. Han får politisk støtte fra Per Sandberg (Frp), Laila Dåvøy (KrF) og Geir-Ketil Hansen (SV).

– I den grad de innsatte har behov for medikamentell hjelp, må det gjøres via helsepersonell i fengselstjenesten. Det vil forundre meg om det vil være flertall for å gå inn for dette. Det er å gi opp, sier Dåvøy, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité. (©NTB)