Flere norske i EM-finaler

– Jeg er klar til å løpe under 10 blank, men den som skal vinne gullet må nok løpe så fort, sier Jaysuma Saidy Ndure. (Foto: Cornelius Poppe / Scanpix) Les mer Lukk

Margrethe Renstrøm er klar for EM-finalen i lengde, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal løper 10.000 meterfinalen for kvinner. I tillegg kan det også bli finale på Jaysuma Saidy Ndure.

Onsdagen kan bli veldig interessant sett med norske øyne på Olympiastadion i Barcelona. Totalt skal 11 norske utøvere i aksjon, og flere av dem har muligheten til å gå videre fra sine forsøksheat og kvalifiseringer.

Størst spenning knytter det seg til Jaysuma Saidy Ndure som cruiset gjennom første runde på 100 meteren tirsdag. Dersom alt klaffer onsdag skal han gjennom både semifinale og finale, og det er liten tvil om at Jays hører hjemme blant medaljekandidatene.

Han har den fjerde beste tiden i Europa på 100-meteren i år, men det er små marginer, og Jays er i angrepsposisjon.

– Jeg er klar til å løpe under 10 blank, men den som skal vinne gullet må nok løpe så fort, sa Ndure på søndagens pressemøte utenfor det norske hotellet. Det er franskmannen Christoph Lemaitre som er favoritt. Han har 9,98 på 100 meteren i år, og da han klarte det ble han den første hvite mannen som underskred 10-sekundersgrensen.

Blant de seks?

Margrethe Renstrøm hoppet seg til finalen i lengde tirsdag gjennom å sette norske rekord i kvalifiseringen med 6,68 meter. Hun gikk videre med det sjuende beste resultatet. Å snakke om at hun skal være med å kjempe om medaljer blir nok i hardeste laget, men en plass blant de seks beste er absolutt innen rekkevidde.

Innledningen hennes kunne i alle fall ikke blitt bedre, særlig etter at hun har slitt med «jumpers knee» og hoppet svært lite den siste måneden.

– Jeg er overrasket over dette, for det trodde det ikke var mulig, men nå gjelder det ikke å skru forventningene for høyt før finalen, sa Renstrøm til NTB etter kvalifiseringen. Hun går til finalen med stor selvtillit, det er det i alle fall ingen tvil om.

Karoline Bjerkeli Grøvdal skal også ut i finale onsdag – på 10.000-meteren for kvinner. Hun har aldri løpt denne distansen i konkurranse tidligere, og det virker rart at hun 10.000 meterdebuterer i EM. Sjansen hennes til en plass blant de aller beste må anses som liten.

De andre nordmennene som skal i aksjon på EMs annen dag skal ut i forsøk og kvalifiseringer. I tillegg innleder Lars Risan Vike tikampen, men han kan ikke regnes som medaljekandidat.

Små sjanser

De fleste av de sju norske som skal ut i forsøk og kvalifiseringer har nok små sjanser til å komme seg videre. Ezinne Okparaebo bør gå greit videre til semifinalen på 100-meteren, selv om oppladningen hennes ikke har vært perfekt. Hun har slitt med en muskelskade, men rapporteres skadefri nå, og hun bør gå greit til semifinalen.

Okparaebo har satt norsk rekord i år med 11,26 sekunder, og det er ingen umulighet at hun kan slå den tiden på den raske banen i Barcelona.

For Folake Akinyemi blir det hardere å komme seg videre. Hun har 11,47 i år og må nok overgå seg selv for å nå semifinalen.

Det samme gjelder 1500-meterløperne Morten Velde og Henrik Ingebrigtsen. Sistnevnte kommer rett fra junior-VM, der han ikke hadde noen suksess på 1500-meteren. Nå får han muligheten til å reise kjerringa.

Mona Holm og Cathrine Larsåsen håper begge på finaleplasser i henholdsvis slegge og stav, og begge har en ørliten mulighet, men må kaste lenger og hoppe høyere enn de har gjort før.

Mona Holm har satt norsk rekord i år med 67,96 meter. Det holder nok ikke til en finaleplass, så hvis Holm fra Kolvereide skal komme seg videre, virker det som om hun må sette norsk rekord.

Det samme gjelder for Larsåsen som har 4,34 meter i stav i år. Også det er norsk rekord, men en finaleplass i EM krever nok at hun hopper over 4,40. Det mener Larsåsen selv hun kan klare på en god dag. (©NTB)