PST-sponset ferietur kan ha avslørt informant

Den hovedsiktede i terrorsakens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn mener hans klient ble mistenksom da den medsiktede 31-åringen plutselig kom på ferie der han oppholdt seg i Tyrkia. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX) Les mer Lukk

I mai sendte PST den nå terrorsiktede David Jakobsen på ferietur til Tyrkia i håp om at han under ferien skulle avsløre den hovedsiktede i saken.

Ifølge TV 2 gikk ikke planen som ønsket. I stedet kan Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha kommet i skade for å ha avslørt 31-åringens status som informant overfor den hovedsiktede i terrorsaken, Mikael Davud.

Planen om å sende 31-åringen til Tyrkia ble ifølge kanalen lagt etter at PST i lang tid hadde overvåket de tre som nå er terrorsiktet. I flere måneder hadde også 31-åringen vært deres informant i miljøet, uten at de kom et gjennombrudd i saken.

I mai fikk derfor 31-åringen pass og 2.000 dollar i lommepenger av PST. Målet var å sende ham til Istanbul og vente på at den hovedsiktede kanskje ville gi ham et oppdrag, noe som ifølge TV 2 ikke skjedde. I stedet kan Tyrkia-turen ha avslørt PST-informanten.

Ifølge den hovedsiktedes forsvarer synes nemlig klienten hans at det hele var merkelig.

– Han synes det var underlig at 31-åringen plutselig fikk pass og penger og dro på ferie til Tyrkia. Han er en mann som tidligere hadde hatt problemer med å få utstedt et slikt pass og som stadig hadde hatt dårlig råd. Han synes det var mye underlig ved Jakobsens oppførsel, sier advokat Carl Konow Rieber-Mohn til TV 2.

To måneder senere ble de tre mennene pågrepet, siktet for å ha planlagt terror på norsk jord. De er varetektsfengslet fram til 9. august, og mandag avgjorde Oslo tingrett at de må sitte i full isolasjon i hele varetektsperioden. (©NTB)