Får ansvar for Love Parade-tragedien

Ordfører i Duisburg, Adolf Sauerland, sier han vil vurdere sin stilling etter å ha blitt utsatt for massiv kritikk i forbindelse med Love-Parade tragedien, som kostet 19 mennesker livet. (Foto: AFP / Daniel Roland) Les mer Lukk

Duisburgs ordfører utsettes for voldsom kritikk, og sier han er forberedt på å ta personlig ansvar for tragedien på festivalen Love Parade når etterforskningen er avsluttet.

Duisburgs ordfører sier han er forberedt på å ta personlig ansvar for tragedien på festivalen Love Parade når etterforskningen er avsluttet. Han utsettes nå for voldsom kritikk.

Ordfører Adolf Sauerland er allerede blitt utpekt som ansvarlig av mange lokale innbyggere etter tragedien. I helgen ble han både skjelt ut og fysisk angrepet da han viste seg offentlig. Sørgende buet, skjellsordene haglet, og en mann kastet søppel mot ham og traff jakka hans, skriver tabloidavisen Bild. Livvakter reddet ham unna folkemengden og fikk ham inn i en bil.

Også tyske medier er skarpe i kritikken.

«Selv om påtalemyndigheten fortsetter sin etterforskning, er det klart at Duisburgs myndigheter har feilet fullstendig», skriver lokalavisa Neue Rhein Zeitung på lederplass mandag.

Vurderer å gå av

Avisa mener at det er «uakseptabelt» og «skandaløst» av Sauerland å forsøke å gi festivaldeltakernes oppførsel ansvar for tragedien. «Han skandaløse standpunkt er intet mindre enn en hån mot de døde», skriver Neue Rhein Zeitung.

Selv sier Adolf Sauerland at han nå vil vurdere sin stilling.

– I går og i dag er det stilt spørsmål om hvem som har ansvaret, deriblant om meg. Jeg vil også stille meg selv dette spørsmålet, sa han til radiokanalen WDR2 mandag.

I første omgang planlegger ordføreren en sørgehøytidelighet for de 19 som døde da panikken oppsto lørdag.

Ikke tillatelse

Teknofestivalen Love Parade hadde bare tillatelse til å slippe inn 250.000 personer, og ikke de 1,4 millioner deltakerne som arrangørene sier var der, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel i sin nettutgave. Magasinet viser til et dokument fra myndighetene i Duisburg der det heter at det ikke var mulig å slippe flere inn på grunn av manglende brann- og sikkerhetstiltak.

Det er også kommet påstander om at myndighetene var blitt advart om at Duisburg ikke hadde kapasitet til å arrangere Love Parade, som er blant de største festivalene i Europa.

I alt 19 mennesker mistet livet og 340 ble skadd da det oppsto panikk i og utenfor en tunnel som var eneste vei inn og ut fra festivalen.

Sorg og sinne

Utenfor tunnelen har folk lagt store mengder blomster og lys til minne om ofrene, og en stor kondolanseprotokoll er lagt ut på stedet.

Folk har også lagt igjen kort hvor de gir uttrykk for sin sorg og fortvilelse. «Våre hjerter er med dere. Våre dypeste kondolanser til familiene. Hvil i fred», står det på ett kort.

Andre gir uttrykk for sinne. «Jeg anklager de ansvarlige arrangørene for å ha drevet våre barn i døden», lyder ett kort, signert «ei mor». Andre skriver «Dere burde skamme dere» og «Denne begivenheten skulle aldri blitt arrangert her».

Etter tragedien har flere festivaldeltakere også beskyldt politiet for å ha vært passive da det brøt ut panikk. (©NTB)