Plastflaskeskip framme i Sydney

David de Rothschild, skipperen på plastflaskebåten Plastiki, blir ønsket velkommen til Sydney. Båten er laget av 12 500 plastflasker, og formålet med reisen fra San Francisco til Sydney var å øke bevisstheten rundt miljøproblemet plastflaskene utgjør.(Foto:Scanpix/AP/Rick Rycroft) Les mer Lukk

Etter fire måneders ferd over Stillehavet har katamaranen «Plastiki» ankommet Sydney. Båten består av 12.500 sammenlimte plastflasker, flasker som aktivistene om bord mener burde vært forbudt.

– I bunn og grunn burde vi forby plast til engangsbruk. Hver eneste plastbit som er produsert siden plasten ble oppfunnet i 1909, er fortsatt her, noe av det i havet i biter på størrelse med molekyler, sa initiativtaker David de Rothschild (31) da fartøyet endte sin 128 dager lange ferd like ved Sydneys berømte Operahus.

Les også: Lagde båt av 12.500 plastflasker

Den britiske bankarvingen er en ivrig miljøaktivist, og han fikk ideen til å lage skipet etter å ha lest en FN-rapport om økosystemene i havet.

Båtens navn «Plastiki» er en referanse til «Kon-Tiki», og om bord er også Olav Heyerdahl (32), Thor Heyerdahls barnebarn. (©NTB)

Plastiki på vei mot havna ved Sydneys operahus (Foto: AFP / Torsten BLACKWOOD)