- Pakistan støtter Taliban

Amerikanske soldater ser et av sine kjøretøy brenne etter å ha kjørt på en veibombe. Pentagon-dokumenter som er lekket, viser at krigen i Afghanistan går stadig dårligere. (Foto: REUTERS/Bob Strong/Scanpix) Les mer Lukk

Pakistan har ført USA bak lyset ved å støtte Taliban samtidig som de mottar massiv amerikansk bistand, viser lekkede dokumenter fra WikiLeaks.

WikiLeaks la søndag kveld ut 92.000 hemmelige dokumenter som inneholder hittil ukjente detaljer om krigen i Afghanistan, fra arkiver i Pentagon og rapporter fra felten fra 2004 til 2010.

Både Det hvite hus og Pakistan fordømte søndag i skarpe ordelag lekkasjen.

Det hvite hus sier at lekkasjene skader den nasjonale sikkerheten og setter amerikanske liv i fare, mens Pakistans ambassadør i USA, Husain Haqqani, kalte lekkasjen uansvarlig og insisterte på at Pakistan deltar for fullt i kampen mot islamistiske opprørere og at dokumentene er basert på rykter.

Strategimøter

Ifølge dokumentene tillater Pakistan at medlemmer av landets etterretningstjenester holder direkte møter med Taliban, skriver New York Times.

På møtene, som avisa kaller strategimøter, organiserer de nettverk av væpnede grupper for å slåss mot amerikanske soldater, og de utarbeider til og med planer for å ta livet av afghanske ledere.

New York Times fikk sammen med den britiske avisa Guardian og det tyske uketidsskriftet Der Spiegel tilgang på dokumentene fra WikiLeaks for flere uker siden og ble enige om å offentliggjøre dem.

En oppsummering av dokumentene er tilgjengelig på WikiLeaks nettside med en lenke til nettsiden der dokumentene skulle legges ut søndag.

Fra Bush-tiden

Selv om Det hvite hus fordømmer lekkasjen, benekter de ikke ektheten av dokumentene, som stort sett er fra tiden da George W. Bush var president og sto for en politikk som Barack Obama sterkt kritiserte i valgkampen.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver James Jones understreket at dokumentene er fra tiden før Obama-administrasjonen utarbeidet en ny strategi for Afghanistan.

– President Obama kunngjorde en ny strategi med kraftig økning i ressursene til Afghanistan og økt fokus på al-Qaidas og Talibans kjerneområder i Pakistan, nettopp på grunn av den alvorlige situasjonen som hadde utviklet seg i løpet av flere år, sa han.

Han understreket også at lekkasjene ikke vil få noen virkning på USAs støtte til Afghanistan og Pakistan.

Han påpekte videre at det ikke er noen nyhet at USA er bekymret for det pakistanske etterretningsvesenet ISIs kontakter til Taliban, og at USA har gjort dette klart overfor pakistanske myndigheter.

Uverifiserte rådata

New York Times skriver at mange av rapportene som er lekket, er rutinemessige og ofte trivielle, men at de også gir ny innsikt og kontekst til en krig som har pågått i ni år.

Mye av informasjonen er rådata – ikke bearbeidet informasjon og trusselvurderinger fra felten i Afghanistan, og kan ifølge avisa ikke verifiseres.

Mye av det kommer trolig fra kilder som står i forbindelse med afghansk etterretning, som i utgangspunktet ser på Pakistan som en fiende, og fra betalte informanter.

Ifølge The Guardian gir dokumentene et nådeløst bilde av en krig som er i ferd med å mislykkes. De viser blant annet at stadig flere sivile blir drept av de internasjonale styrkene. 144 slike tilfeller blir beskrevet i dokumentene.

Også Taliban er med sin bombekampanje ansvarlig for at stadig flere sivile blir drept. 2.000 sivile er drept av slike bomber, ifølge avisa. (©NTB)