Ikke lenger redd for stormen

Den tropiske stormen Bonnie fotografert over det sørlige Florida fra satellitt natt til lørdag. Stormen er svekket, og lørdag vedtok BP å gjenoppta arbeidet på utslippsstedet i Mexicogolfen. Foto: REUTERS/NOAA/SCANPIX Les mer Lukk

Uværet Bonnie har forsinket opprydningsarbeidet i Mexicogolfen. Men stormen er svekket, og BP sender nå en borerigg og skip tilbake til stedet.

Riggen er satt inn for å bore en avlastningsbrønn ved utslippsstedet, men måtte evakuere fredag da stormen Bonnie nærmet seg.

Også flere skip som arbeider med å samle opp oljesølet, ble sendt bort fra stedet. Hetten som dekker over selve lekkasjen, har ikke blitt berørt av uværet.

– Vurderingen er at stormens styrke er redusert. Så avgjørelsen er tatt om å sende riggen tilbake, sier talsperson Bryan Ferguson i BP.

Redusert

Uværet passerte det sørlige Florida lørdag, men var da redusert til et tropisk lavtrykk. Meteorologer fryktet at stormen skulle gjenvinne styrke over Mexicogolfen, men denne frykten avtok lørdag.

– Vi tror ikke det lenger er fare for at den skal bli en tropisk storm igjen, sier Lixion Avila ved orkansenteret i Miami.

Evakuert

USAs nasjonale stormsenter meldte lørdag formiddag at Bonnie befant seg over den østlige delen av Mexicogolfen og beveget seg i nordvestlig retning mot området der opprydningsarbeidet foregår.

To oljerigger og elleve plattformer ble fredag evakuert av frykt for uværet. Det fikk konsekvenser for rundt 30 prosent av oljeproduksjonen i golfen.

Sesong

Orkansesongen i Karibia og Mexicogolfen varer fra 1. juni til 30. november. 30 prosent av USAs oljeproduksjon holder til i Mexicogolfen, foruten 11 prosent av landets naturgassproduksjon og mer enn 43 prosent av raffinerikapasiteten.

Prognosene for denne sesongen tilsier at det kan bli den verste siden 2005 da orkanene Katrina, Rita og Wilma skapte kaos langs golfkysten og påførte skader på oljerigger og raffinerier. (©NTB)

Les også: Evakuerer skip fra Mexicogolfen