Nord-Korea truer USA med «fysisk svar»

Ri Tong-il, et medlem av Nord-Koreas delegasjon, snakker med internasjonale journalister på møtet om den forestående militærøvelsen, hvor han opplyste at det blir et fysisk svar på USAs militærøvelse. (Foto: REUTERS/ Na Son-Nguyen / SCANPIX) Les mer Lukk

Nord-Korea sier landet vil gi «et fysisk svar» på en felles amerikansk-sørkoreansk militærøvelse som begynner i Sør-Korea til helgen.

Det er en nordkoreansk diplomat på et ASEAN-møte i Hanoi som kommer med reaksjonene etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton tidligere advarte mot Nord-Koreas fiendtlige politikk.

– Den er imot DPRKs suverenitet og sikkerhet, sa Ri Tong-il, et medlem av Nord-Koreas delegasjon, til internasjonale journalister på møtet om den forestående militærøvelsen. DPRK er en forkortelse av Democratic People’s Republic of Korea, som er Nord-Koreas offisielle navn.

– Den er en trussel mot Korea-halvøya og Asia som helhet, fortsatte han.

– Og DPRKs holdning er klar: Det blir et fysisk svar på trusselen som USA påtvinger oss militært.

– Farlig politikk

Øvelsen begynner 25. juli i Japanhavet og har offisielt som mål å avskrekke Nord-Korea fra et framtidig angrep.

USAs utenriksminister Hillary Clinton anklaget på møtet med sørøstasiatiske ledere i Nord-Vietnams hovedstad Hanoi fredag Nord-Korea for å føre en farlig politikk.

– Her i Asia har et isolert og krigersk Nord-Korea slått inn på en kampanje med provoserende og farlig opptreden, sa hun til et møte med de 27 landene som deltar på Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEANs regionale forum.

«Oppmuntring»

Clinton oppfordrer de asiatiske landene til å innføre strenge sanksjoner mot nordkoreanerne. Nord-Korea må oppmuntres til å ta de nødvendige skrittene mot fred, understreket den amerikanske utenriksministeren.

– En fredelig løsning på spørsmålene som preger Korea-halvøya blir bare mulig hvis Nord-Korea endrer sin opptreden grunnleggende, sa Clinton og opplyste samtidig at USA inviterer sørøstasiatiske ledere til et toppmøte i USA til høsten.

Sanksjoner

Hillary Clinton varslet onsdag nye sanksjoner mot Nord-Korea, etter et besøk i den demilitariserte sonen som deler den koreanske halvøya.

Den amerikanske utenriksministeren understreket samtidig at USA kommer til å stå last og brast med Sør-Korea inntil Pyongyang legger om kursen, noe den store felles marineøvelsen søndag er et bevis for. (©NTB)