– USA truer verdensfreden

Det atomdrevne hangarskipet USS George Washington med F-18 Hornet jagerfly om bord er nå på plass i Sør-Korea, der det skal delta på en felles marineøvelse i Japanhavet. (Foto: AFP PHOTO/CHOI JAE-HO/Scanpix)) Les mer Lukk

Nord-Korea anklager USA for å true verdensfreden med sine sanksjoner og militærøvelser i regionen.

Fakta om Nord- og Sør-Korea  

* Utkjempet i årene 1950–53 en krig med internasjonal deltakelse. Krigen endte i våpenhvile, og forholdet har vært spent siden.

* Nord-Korea er et isolert kommunistregime. Nærmeste støttespiller internasjonalt er Kina. Landet anses som en av verdens mest autoritære stater og også som et av verdens fattigste land.

* Sør-Korea er i dag blant verdens 20 største økonomier. Landet hadde mange år med autoritært styre fram til 1993, men er i dag et demokrati.

* I 2000 avholdt partene sitt første toppmøte. Et nytt toppmøte ble holdt i 2007, men fredsprosessen har siden gått i stå. Den siste tiden har det vært flere militære episoder mellom statene.

* Nord-Korea prøvesprengte sin førte atombombe i 2006. Siden 2003 har landet ført sekslandssamtaler om sitt atomprogram med USA, Kina, Japan, Russland og Sør-Korea. Samtalene har stanset opp flere ganger. (©NTB)

– Dette utgjør ikke bare en stor trussel for freden og sikkerheten på den koreanske halvøy, men også for global fred og sikkerhet, sier en talsmann for nordkoreanske myndigheter.

– Dersom USA virkelig er opptatt av å gjøre den koreanske halvøy atomvåpenfri, må de også gå foran ved å skape en atmosfære for dialog i stedet for å holde militærøvelser og innføre sanksjoner, sier talsmannen Ri Tong Il.

Øvelse

Rundt 20 marinefartøy og 100 fly skal delta i den fire dager lange øvelsen i Japanhavet, noe nordkoreanerne reagerer sterkt på.

Blant fartøyene som skal delta i styrkedemonstrasjonen, er også det atomdrevne hangarskipet USS George Washington.

– Beslutningen om å holde militærøvelser innebærer betydelig fare for sikkerheten i regionen, sier Ri Tong Il.

Kina har også gitt uttrykk for «dyp bekymring» over militærøvelsen, som USA hevder utelukkende er av forsvarsmessig karakter.

Forholdet mellom Washington og Beijing er fra før kjølig, som følge av USAs varslede våpensalg til Taiwan.

Annen vei

USAs utenriksminister Hillary Clinton varslet onsdag nye sanksjoner mot Nord-Korea, etter et besøk i den demilitariserte sonen som deler den koreanske halvøya.

– Vårt budskap til Nord-Korea er at det fins en annen vei, sa Clinton under besøket, med henvisning til USAs løfter om bistand dersom regimet i Pyongyang gir slipp på sitt arsenal av atomvåpen.

Den amerikanske utenriksministeren understreket samtidig at USA kommer til å stå last og brast med Sør-Korea inntil Pyongyang legger om kursen, noe den store felles marineøvelsen som innledes søndag, er et bevis for.

Krever innrømmelse

USA krever at Nord-Korea innrømmer senkingen av en sørkoreansk marinefartøy i mars, som kostet 46 sørkoreanere livet.

Uavhengige granskere har konkludert med at torpedoen som senket skipet, etter alt å dømme var nordkoreansk, men regimet i Pyongyang hevder at det hele er et propagandaplott for å stille landet i et dårlig lys.

FNs sikkerhetsråd har fordømt senkingen av skipet, men ikke navngitt Nord-Korea som skyldig. Det har heller ikke Kina eller landene i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN gjort.

Utenriksminister Hillary Clinton deltar denne uka på ASEANs regionale sikkerhetsforum i Vietnam, og hun kommer der til å be sin kinesiske kollega trappe opp presset på Pyongyang, opplyser en talsmann i Washington. (©NTB)