Folk er blitt mer negative til prostitusjon

Sexkjøpsloven har ført til at nordmenn har blitt mer negative til prostitusjon, mener NOVA. (Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX) Les mer Lukk

Folks holdninger til prostitusjon er blitt mer negativ. Det viser forskning fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Sexkjøpsloven får skylden for dette, ifølge NOVA.

– Folk blir mer negative til prostitusjon når det finnes et forbud mot kjøp av sex. Det viser vår forskning, sier forsker Niklas Jakobsson ved NOVA til Vårt Land.

1. januar i fjor ble det forbudt å kjøpe sex i Norge. I en sammenligning mellom Norge og Sverige viser det seg at nordmenn er mer positive til prostitusjon enn svenskene. I Sverige har det vært forbudt å kjøpe sex i elleve år. Jakobsson tror folks holdninger blir mer lik svenskenes etter hvert som loven får virke også i Norge.

– Vi tror at nordmenn vil bli mer negative over tid, sier han.

Forskerne har også funnet ut at folk som er seksuelt liberale er mer positive til prostitusjon, mens konservative og de som støtter likestilling er mer negative. Forskernes arbeid viser også at folk som er mot innvandring er mer positive til kjøp av sex, men ikke til salg av sex.

Forskerne tror også at sexkjøpsloven har ført til at det nå er færre prostituerte i norske gater, men de har ingen konkrete tall å vise til. (©NTB)