Rakettangrep hindret Bildt fra å lande i Kabul

Den svenske utenriksministeren tok angrepet med stoisk ro. Angrepet ble ikke «så mye mer enn et alvorlig attentat mot vår nattesøvn», skriver han på sin blogg. (Foto: AP Photo/Virginia Mayo) Les mer Lukk

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og utenriksministrene fra Danmark og Sverige fikk ikke lande på flyplassen i Kabul natt til tirsdag på grunn av rakettangrep.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt var på samme fly som Ban Ki-moon. Bildt skriver på sin blogg at flyet trolig var kun noen få kilometer fra å gå inn for landing da det ble omdirigert.

– Det skapte selvsagt en litt usikker situasjon, konstaterer han.

I stedet måtte flyet deres lande på den amerikanske Bagram-basen. Derfra ble de sendt videre med helikopter til Kabul.

– Etter nattens dramatikk kunne FNs generalsekretær Ban Ki-moon og jeg, og våre medarbeidere, ved firetiden på morgenen til slutt lande med to helikoptre i mørket inne på ISAF-området i det sentrale Kabul, skriver Bildt.

– Angrep på nattesøvnen

Han lot seg ikke skremme over at det var et rakettangrep mot flyplassen i Kabul som var årsak til at de ikke kunne lande der. Angrepet ble ikke «så mye mer enn et alvorlig attentat mot vår nattesøvn», skriver han.

Heller ikke Danmarks utenriksminister Lene Espersen fikk lande i Kabul. Hun måtte regne med å gå glipp av en stor donorkonferanse i Kabul tirsdag morgen der afghanske kvinners rettigheter står på programmet. Hun regnet natt til tirsdag med at hun også glipp av selve utenrikskonferansen senere på morgenen.

Flyet hun var med i ble ikke orientert om årsaken til at de ikke kunne lande i Kabul. I mellomtiden måtte flyet mellomlande i Kasakhstan, og natt til tirsdag lå det an til at Espersen drar hjem til Danmark senere tirsdag etter at pilotene har fått hvilt ut.

Kraftige smell

Mandag kveld ble det hørt minst fire kraftige smell i Kabul, men ISAF-talsmenn hadde ingen opplysninger om hva som var skjedd. De kunne bare bekrefte at man hadde hørt smell. Afghanske sikkerhetsstyrker hadde ingen tilgjengelige talspersoner.

Først like før klokken 7 tirsdag morgen norsk tid forelå det opplysninger om angrepet.

– Et par raketter landet nær flyplassen mandag kveld, uttalte det afghanske innenriksdepartementets talsmann Zemarai Bashary.

Han la til at det ikke var meldt om noen døde eller skadde som følge av angrepet.

Den afghanske hovedstaden er hyppig åsted for blodige selvmordsangrep. I forbindelse med konferansen er området der internasjonale toppolitikere oppholder seg nærmest hermetisk avstengt. USAs utenriksminister Hillary Clinton er i Kabul, og det samme er Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). (©NTB)