Hareide vil fjerne andregenerasjons innvandrere

Knut Arild Hareide (Krf) ønsker å begrave uttrykket «andregenerasjons innvandrere». (Foto: Morten Holm / SCANPIX) Les mer Lukk

Kristelig Folkepartis stortingspolitiker Knut Arild Hareide vil bytte ut begrepet «andregenerasjons innvandrere» med «førstegenerasjons nordmenn».

– Vi burde begrave uttrykket «andregenerasjons innvandrere». Når man er født og oppvokst i Norge er begrepet «førstegenerasjons nordmenn» mye bedre. Det uttrykker tydelig at man er nordmann, men at man er i første generasjon, sier Hareide til Dagsavisen.

Han mener den norske debatten dreier seg for mye om burka og hijab og for lite om de virkelige utfordringene.

– Inkluderingsdebatten handler for tiden bare om burka og hijab, så det er forløsende å få en debatt som faktisk handler om den reelle utfordringen. Det er et paradoks at noen som har vokst opp i Norge og har norsk kultur og snakker norsk som du og meg, likevel opplever at nordmenn sier nei, forteller Hareide.

Han mener første steg er å sette ned en integreringskommisjon for å løfte debatten inn i et helhetlig spor.

– En kommisjon kan vurdere hvor norsk politikk har vært vellykket og hvor vi kan lære av andre land. Dessuten kan kommisjonen peke på hva som bør vektlegges. Den må ha representanter fra alle partier og jobbe tett med innvandrerorganisasjonene og kontaktutvalget for innvandrerbefolkningen, sier Hareide.

Han presiserer at det ikke er en innvandrerkommisjon han vil ha, men en kommisjon som skal diskutere arbeidsmiljø, språk, kultur og religion, og sikre god integrering. (©NTB)