Guinea avdekket planer om destabilisering

AVSLØRTE VÆPNET GRUPPE: General Sekouba Konate og statsminister Jean-Marie Dore. De guineanske myndighetene har avslørt en væpnet gruppe som ville destabilisere det vestafrikanske landet før presidentvalget. For bare to år siden opplevde de militærkupp i landet. Foto: Reuters/Luc Gnago/Scanpix. Les mer Lukk

Guineanske sikkerhetsstyrker har avslørt en væpnet gruppe som planla å destabilisere det vestafrikanske landet i forbindelse med presidentvalget.

Guinea er oppmerksomme på slike grupperinger etter at en militærjunta gjorde statskupp da president Lansana Conte døde for to år siden.

Verdens største bauksitt-eksportør er nå i prosessen med å bytte ut den militærstyrte regjeringen og den tidligere franske kolonien kan dermed få landets første folkevalgte administrasjon.

Den første stemmerunden fant sted forrige måned, men det var ingen klar vinner, og den neste runden er ventet om kort tid.

Ville tjene på uro

Men guineanske myndigheter har nå avdekket en gruppe mennesker som planlegger å gjøre det vanskelig for den nye regjeringen å komme til makten.

– Det er noen som møtes ulovlig for å arrangere og tjene på demonstrasjoner ved å skape uro, sier landets statsminister Jean-Marie Dore til en nasjonal TV-kanal.

De som er involverte har kledd seg opp i militær- eller politiuniformer for å avlede mistanken mot myndighetene.

– Jeg sier til gruppen som allerede har blitt identifisert – vi vet hvem dere er, sier Dore.

Militærsjef oberst Nouhou Thaim bekrefter at det er blitt gjort pågripelser.

Ny runde

Første stemmerunden gikk rolig for seg, til tross for forventninger om at hæren, eller tilhengere av politiske partier, ville lage bråk.

Tidligere i år utpekte lederen for de militære styrkene som overtok makten i 2008, en transnasjonal myndighet til å organisere valg. En prosess som naturlig nok er støttet av USA, Frankrike, EU og FN.

Tidligere statsminister Cellou Dalein Diallo vant den største andelen av stemmene, men fikk ikke mer enn 50 prosent. Dermed må han på nytt konkurrere mot Alpha Conde som kom på andreplass. (©NTB)