Iran beskylder Vesten og Israel for terrorangrep

I SORG: En stor gruppe sørgende iranere samlet seg lørdag for en massebegravelse av ofrene etter selvmordsangrepene som kostet 27 mennesker livet. Foto: Reuters/Hosseinali Rashki/Scanpix. Les mer Lukk

Iran bebreider Vesten og Israel for selvmordsbombinger som kostet minst 27 mennesker livet. Dette til tross for at EU, FN og USA har fordømt angrepene.

Samtidig arresterte iransk politi lørdag 40 mennesker for å ha skapt uro i den sørøstlige byen Zahedan hvor bomberne slo til torsdag, opplyser nyhetsbyrået Mehr.

– Terroristangrepet ble utført av håndlangere for vestlige makter, sa viseinnenriksminister Ali Abdollahi til en iransk TV-kanal.

– Agentene ble opplært og utrustet utenfor våre grenser før de kom inn til Iran, sier Abdollahi og la til at de som sto for opplæringen og utrustning, må være klar over at det er de som er skyld i angrepet.

Anklager USA

Formann i Irans nasjonalforsamling, Ali Larijani, anklager USA direkte for å stå bak bombeaksjonen.

– Amerikanerne må svare for denne terroraksjonen. Det er ikke noe de kan komme unna med, sier Larijani til samme TV-kanal.

Les også: Selvmordsangrep mot moské i Iran

Det var den sunnimuslimske gruppen Jundallah som påtok seg ansvaret for aksjonen, men likevel hevder det statskontrollerte nyhetsbyrået IRNA, at det verken er sunni- eller sjiamuslimer som står bak bombene i Iran.

Ledelsen i Teheran har lenge anklaget USA for å støtte Jundallah i å destabilisere Iran, noe USA blankt avviser.

Vil lage splid

Også Israel anklages for å stå bak uroen i Iran sørøstlige provins Sistan-Baluchestan, som grenser til Pakistan.

Innenriksminister, Mostafa Mohammad Najjir, sier at Israel lenge har forsøkt å støtte de militante etniske gruppene i Iran for å skape uro.

– Denne aksjonen som er utført av sionister, har flere formål. Blant annet å skape splid mellom sunni- og sjiamuslimer, sier han til nyhetsbyrået.

– Død over terrorister!

Store mengder sørgende samlet seg i Zahedan lørdag for en massebisettelse av selvmordsbombernes ofre. De samlet seg utenfor byens Jamia-moské hvor bombene gikk av og forsatte i en prosesjon til hovedkirkegården i byen.

– De som står bak angrepet er verden sjia- eller sunnimuslimer, sto det på en banner mens menneskene ifølge IRNA ropte: «Død over terrorister!». (©NTB)