– USA ville stille terrorsiktede for amerikansk domstol

INGEN ADGANG: Amerikanske myndigheter vurderte å søke om utlevering av de terrorsiktede i Norge fordi det er lettere å få dem dømt i USA. Her fra fengslingsmøtet for to av de siktede, et møte som gikk for lukkede dører. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Les mer Lukk

Amerikanske myndigheter vurderte å søke om utlevering av de terrorsiktede i Norge. Ifølge amerikanske tjenestemenn ville de stille dem for en domstol i USA.

Bakgrunnen er at amerikanerne har en større suksessrate i å få dømt folk ved et tidligere stadium av terrorplanlegging, skrev nyhetsbyrået Associated Press (AP) fredag.

På tidligere spørsmål fra NTB har sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, avvist at det ville være aktuelt å utlevere noen av de tre som er blitt siktet.

Amerikanske tjenestemenn, vel kjente med Norges bekymringer om at tidligere terrorsaker har falt gjennom, sier at de vil gjøre så mye som mulig av deres innsikt tilgjengelig for norsk påtalemyndighet.

Tjenestemennene uttalte seg anonymt til AP fordi de ikke hadde autoritet til å snakke om saken.

Krever mer bevis

Tre personer ble 8. juli arrestert for å ha inngått terrorforbund og for å ha planlagt en terroraksjon. To av dem ble arrestert i Oslo, mens den siste ble arrestert i Tyskland og senere utlevert til Norge.

PST har bekreftet at de tre har hatt forbindelse med personer i utlandet som kan knyttes til al-Qaida, og at de inngår i etterforskning av saker i USA og Storbritannia.

Maksimumsstraffen for å forberede en terrorhandling er tolv år, men det er vanskelig å dømme folk i Skandinavia på grunnlag av intensjon eller hensikt.

Det er nettopp dette de fleste terrorsaker dreier seg om, ifølge AP.

– Skandinavisk rett står for en rettsfilosofi som krever mer bevis enn i USA og mange andre europeiske domstoler, sier Tore Bjørgo, terrorekspert ved politihøyskolen til AP.

Hevet øyebryn

At norsk politi sier de måtte pågripe de tre tidligere enn de opprinnelig hadde ønsket, på grunn av frykt for å bli slått av internasjonal medieomtale, gjør det trolig heller ikke lettere.

– Vi fikk ikke et optimalt pågripelsestidspunkt, og vi kan ikke utelukke at det har hatt innvirkning på etterforskningen, sa statsadvokat Jan Glent dagen etter pågripelsene.

Skandinavisk terrorstrategi har hevet øyebryn i USA når myndighetene i noen tilfeller avbryter terrorplaner ved å fortelle de mistenkte at de vet hva de driver med og advarer dem mot konsekvensene.

– Det har vært frustrasjon fra andre land, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøyskolen til nyhetsbyrået.

Få dommer i Skandinavia

Så langt har 35 terrormistenkte blitt arrestert siden Norge, Danmark og Sverige innførte strengere terrorlovgivning etter angrepet mot World Trade Center i New York 11. september 2001.

Til sammenligning har det blitt arrestert over 200 i Storbritannia mellom september 2008 og september 2009, ifølge offentlig statistikk.

Av dem som er arrestert i Skandinavia, har 24 blitt stilt overfor en domstol og sju er blitt dømt. Bare tre av de dømte fikk straff på mer enn ti år i fengsel, skriver AP. (©NTB)