– Norsk leiesoldat pågrepet i Irak

En norsk 23-åring skal i forrige uke ha blitt pågrepet og senere løslatt i Irak. Ifølge Dagbladet har mannen tatt oppdrag som leiesoldat.

Nordmannen skal ha blitt arrestert i storbyen Erbil sammen med tre andre menn som nå antas å være drept. Politikilder i byen omtaler de tre som «terrorister».

Etter et par dager skal imidlertid 23-åringen ha blitt løslatt. I en e-post til Dagbladet skriver han at han regner med å reise hjem til Norge i løpet av kort tid, og at han frykter for sikkerheten sin i Irak. Utenriksdepartementet i Oslo opplyser på sin side at de overhodet ikke kjenner til pågripelsen av nordmannen.

23-åringen skriver videre at han tar oppdrag for en rekke private militære selskaper. Han signerer flere e-poster med tittelen «sikkerhetskonsulent» og firmanavnet iKey Solutions, men avviser at dette er et av selskapene han har jobbet for i Irak.

Ifølge Dagbladet er iKey Solutions en videreføring av sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG), som nordmannen Torgeir Friksen sto bak. Han skal nå ha skiftet etternavn til Eriksen.

Det er Eriksen som leder også det nye selskapet. Til Dagbladet sier han at iKey Solutions «ligger dødt» og at selskapet så langt ikke har tatt på seg oppdrag.

Special Intervention Group, som Eriksen hevdet at han la ned i fjor høst, hadde i en periode en filial i Uganda. Den ble drevet av Tjostolv Moland, som i fjor ble dømt til døden for drap i Kongo. (©NTB)