Libysk hjelpeskip ankom Egypt

Lasteskipet Amalthea skulle frakte matvarer og legemidler fra en libysk veldedighetsorganisasjon til Gazastripen, men skipet ble omringet av israelske marinefartøyer og måtte legge om kursen til Egypt. Foto: REUTERS / John Kolesidis / SCANPIX Les mer Lukk

Det libyske skipet med hjelpesendinger til Gazastripen fikk onsdag tillatelse til å legge til kai i Egypt.

Fakta om skipet Amalthea:  

* Amalthea seiler på oppdrag for den libyske Gadaffi-stiftelsen, en organisasjon kalt opp etter Libyas leder Muammar Gaddafi.

* Organisasjonen er ledes av Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi.

* Gadaffi-stiftelsen hevder det 92 meter lange skipet er lastet med 2.000 tonn matvarer og legemidler ment for folk på Gazastripen.

* Om bord er også ti aktivister og et mannskap på tolv. Aktivistene har gitt Amalthea navnet «Håp».

* Amalthea la ut fra greske havnebyen Lavrio lørdag og skulle opprinnelig kommet fram til Gaza onsdag morgen.

(NTB)

Det libyske hjelpeskipet Amalthea har lagt til kai i havnebyen El Arish i Egypt, opplyser havnesjefen.

Lossingen av skipet begynte onsdag klokken 21 norsk tid.

Skipet ble omringet og truet av israelske krigsskip ved 0.30-tiden natt til onsdag.

– Egypt har mottatt en forespørsel om å la det libyske skipet som var på vei til Gazastripen med nødhjelpsutstyr, legge til kai i havnebyen El Arish, sa Egypts utenriksminister Ahmed Abul Gheit tidligere i dag.

– Så snart skipet er i El Arish, vil egyptiske myndigheter losse av skipet, og gi utstyret om bord til den egyptiske Røde Halvmåne-organisasjonen, som vil gi lasten videre til palestinerne, sa utenriksministeren ifølge nyhetsbyrået MENA.

Den libyske veldedighetsorganisasjonen som sto bak reisen med skipet Amalthea, bekreftet at kursen var lagt om fra Gazastripen til El Arish.

Matvarer lastes ombord i cargoskipet Amalthea utenfor Athen. APFPHOTO

Omringet

Ifølge den libyske veldedighetsorganisasjonen ble Amalthea omringet av fire israelske marinefartøyer.

Skipets kaptein skal ha fått valget mellom enten å snu eller endre kurs til El Arish.

- Fire israelske marineskip ligger nå på begge sider av hjelpeskipet og hindrer kursen vår. Vi kjører med redusert fart ettersom de israelske marinefartøyene forsøker å tvinget oss til å endre kurs, skriver den libyske bistandsorganisasjonen som har sendt ut Amalthea, på sine nettsider.

Matvarer lastes ombord i cargoskipet Amalthea utenfor Athen. APFPHOTO

Skipet sto lenge stille i internasjonalt farvann 60 nautiske mil fra El Arish og 80 nautiske mil fra Gazastripen, ifølge det israelske militæret.

Senere begynte det sakte å bevege seg igjen.

Ifølge en høyt rangert kilde i det israelske militæret hadde sjøforsvaret ikke støtt på noen problemer.

– Vi venter ingen motstand, men hvis våre soldater møter problemer, vil de ikke nøle med å bruke makt, sa han.

Motortrøbbel

Onsdag morgen kringkastet Israel Radio det som skal være opptak av kommunikasjonen mellom skipet Amalthea og israelske meglere. I opptaket forteller den cubanske kapteinen at mannskapet om bord forsøkte å reparere mekaniske feil på båten.

– Jeg kan ikke si hvor lang tid det vil ta. Så snart vi er ferdige, skal jeg fortelle dere, sier stemmen som skal tilhøre kapteinen.

Det 92 meter lange lasteskipet Amalthea la ut fra den greske havnebyen Lavrio lørdag og var opprinnelig ventet å komme fram til Gaza onsdag morgen.

Det er et mannskap på tolv samt ti aktivister om bord på skipet, som ifølge arrangørene er lastet med 2.000 tonn matvarer og legemidler.

Støttet av Hamas

Den islamistiske bevegelsen Hamas, som har kontrollen på Gazastripen, ser positivt på den libyske aksjonen og tar til orde for flere lignenede aksjoner.

– Konvoiene til havs og på land må fortsette. Vi håper vi kan stole på at islamske land vil hjelpe oss med å bryte blokaden, sier Ismail Haniyeh, Hamas’ leder på Gazastripen.

Amaltheas last kommer fra en veldedighetsorganisasjon som bærer navnet til Libyas leder Muammar Gaddafi. Organisasjonen er drevet av hans sønn Saif al-Islam Gaddafi.

I slutten av mai ble ni personer med tyrkisk bakgrunn drept da israelske styrker stanset en konvoi med nødhjelp til Gazastripen.

Den blodige slutten på hjelpeoppdraget, som hadde som mål å bryte den israelske blokaden mot Gazastripen, har ført til en dyp krise i det diplomatiske forholdet mellom Tyrkia og Israel.


Vis større kart