Stoltenberg ble terror-brifet av FBI

Statsminister Jens Stoltenberg møtte tirsdag med de tre øverste lederne for FBIs kontor i New York. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

Det norske terrortilslaget ble diskutert da statsminister Jens Stoltenberg møtte FBI i New York sent tirsdag kveld.

Bak strengt bevoktede dører på nedre Manhattan ble Stoltenberg brifet i over en time av spesialagenter fra FBI, skriver Dagens Næringsliv.

Statsministeren fikk presset inn møtet med det føderale politiet helt på slutten av sitt hektiske New York-besøk, og kunne etter møtet avsløre at den norske terrorsaken hadde blitt diskutert.

– Saken med de tre terrorsiktede i Norge ble nevnt på møtet, men det var ikke en sak vi gikk inn i fordi dette er en sak som er under etterforskning, sier Stoltenberg til Aftenposten.no.

Avviser kritikk

Amerikanske medier har i etterkant av pågripelsen av de tre terrorsiktede hevdet at amerikansk politi er frustrert over Norge.

De mener etter sigende at mennene burde ha blitt arrestert tidligere.

Les også: - Angrep skulle finne sted på norsk jord

Jens Stoltenberg kunne kontant avvise at det ble fremført noen slik kritikk på møtet, hvor de tre øverste lederne for FBIs kontor i New York deltok: Gerald Rose, som leder antiterrorarbeidet, Greg Fowler og Jim Trainer.

– Det var nyttig å få innblikk i hvordan man her jobber med saker som antiterror. En type politisaker hvor det er helt avgjørende at det finnes et internasjonalt samarbeid, oppsummerer statsministeren.

Tilbake i Norge

Onsdag formiddag kom terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37) tilbake til Norge fra Tyskland, der han ble pågrepet torsdag 8.juli.

Store mengder bevæpnet politi var til stede da den terrorsiktede kurderen ble eskortert til flyet som fraktet ham hjem til Norge.

Han har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt. Til sin forsvarer har han fortalt at terror er utenkelig.

Trenger tolk

PST tror at kurderen, sammen med usbekeren David Jakobsen (31) og uiguren Mikael Davud (39), har planlagt en terrorhandling som skulle finne sted på norsk jord.

Jakobsen og Davud ble mandag varetektsfengslet i fire uker, to av ukene i full isolasjon. Usbekeren vil anke varetektskjennelsen til lagmannsretten, mens Davud vil vente til torsdag før han tar stilling til saken.

Grunnen er at hans forsvarer, advokat Carl Konow Rieber-Mohn, må vente til han får assistanse fra tolk.

Terrorsaken:

*Torsdag 8. juli kl. 09: Tre personer pågripes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og tysk politi i en koordinert aksjon. To pågripes i Norge, én i Tyskland. De tre er mistenkt for å forberede terrorhandlinger.

* Torsdag 8. juli kl. 11.30: PST opplyser på en pressekonferanse at de tre har tilknytning til al-Qaida og at saken har koblinger til USA og Storbritannia. Alle de tre siktede er av utenlandsk opprinnelse. De tre er henholdsvis 39, 37 og 31 år gamle.

* Torsdag 8. juli kl. 13.30: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) orienterer pressen om terrorsaken. Justisministeren opplyser at han allerede 27. mai i år orienterte Stortingets organer om det nye trusselbildet, basert på PSTs trusselvurdering offentliggjort 18. februar 2010.

* Mandag 12. juli: To av de siktede, en 31 år gammel usbeker og en 39 år gammel uigur fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

(©NTB)