– Israel har stanset skip med hjelpesendinger

Dette videobildet viser lasteskipet Amalthea i ukjent farvann. Skipet frakter matvarer og legemidler fra en libysk veldedighetsorganisasjon til Gazastripen. Organisasjonen hevder israelske marineskip forsøker å hindre fartøyet i å fullføre ferden. (Foto: AP Photo/Channel 2 via APTN) Les mer Lukk

Israelske marineskip omringer og truer det libyske skipet med hjelpesendinger til Gazastripen, ifølge organisasjonen som har sendt ut fartøyet.

– Åtte israelske krigsskip omringer det libyske hjelpeskipet og hindrer det i å fortsette ferden, sier Youssef Sawani, lederen for Gaddafi International Charity and Development Foundation.

Den første meldingen om at skipet angivelig var omringet, kom ved 0.30-tiden natt til onsdag norsk tid. Opplysningene ble imidlertid avvist av en talskvinne for det israelske forsvaret.

Israelske militære har gjort det klart at de forbereder seg på å stanse skipet, men hevder de foreløpig nøyer seg med å holde det under oppsikt.

Motstridende

Sent tirsdag kveld var det uklart om skipet fortsatt var på vei mot Gaza. Egyptiske og israelske tjenestemenn hevdet at det hadde skiftet kurs og seilte mot Egypt.

Dette ble avvist av Youssef Sawani. På telefon fra den libyske hovedstaden Tripoli fortalte han at Israel hadde stilt ultimatum om at skipet måtte forlate området det befant seg i.

– Det kommer vi ikke til å gjøre, understreket Sawani.

Ifølge en egyptisk offentlig tjenestemann har kapteinen på skipet bedt om å få legge til havn i Egypt, i stedet for i Gaza som planlagt.

– Egypt har gitt det libyske skipet tillatelse til å legge til havn i el-Arish, sa tjenestemannen til nyhetsbyrået Reuters.

Han la til at egyptiske myndigheter ville sørge for at skipets last og passasjerer får komme inn i Gaza over grensen i Rafah.

Støttet av Hamas

Det 92 meter lange lasteskipet Amalthea la ut fra den greske havnebyen Lavrio lørdag og var opprinnelig ventet å komme fram til Gaza onsdag morgen. Det er et mannskap på tolv samt ti aktivister om bord på skipet, som ifølge arrangørene er lastet med 2.000 tonn matvarer og legemidler.

Den islamistiske bevegelsen Hamas, som har kontrollen på Gazastripen, ser positivt på den libyske aksjonen.

– Dette handler ikke bare om leveranser av humanitære varer, men også om å bryte beleiringen av Gaza og åpne en korridor til havs, sier Hamas-tjenestemann Sami Abu Zuhri.

Gaddafi

Amaltheas last kommer fra en veldedighetsorganisasjon som bærer navnet til Libyas leder Muammar Gaddafi. Organisasjonen er ledet av hans sønn Saif al-Islam Gaddafi.

I slutten av mai ble ni personer med tyrkisk bakgrunn drept da israelske styrker stanset en konvoi med nødhjelp til Gazastripen.

Den blodige slutten på hjelpeoppdraget, som hadde som mål å bryte den israelske blokaden mot Gazastripen, har ført til en dyp krise i det diplomatiske forholdet mellom Tyrkia og Israel. (©NTB)