Terrorsiktet anker fengslingskjennelse

David Jakobsen (t.h.), en av de tre av de terrorsiktede, i Oslo tingrett mandag. Til venstre er advokat Carl Konow Rieber-Mohn og i midten advokat Kjell T. Dahl. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Les mer Lukk

Usbekeren David Jakobsen vil anke varetektskjennelsen til lagmannsretten, sier hans forsvarer Kjell T. Dahl til NTB. Dahl drøftet tirsdag situasjonen med Jakobsen i flere timer.

– Vi trenger et par dager til å tenke gjennom saken og utforme anken, sier Dahl.

Han peker på det helt spesielle at hans klient ble pågrepet og siktet for å ha inngått terrorforbund også i en periode da han var politiets informant.

Dette har PST senere gått bort fra.

Den tredje siktede i terrorsaken, kurderen Saeed Bujak, kommer trolig til Norge i løpet av onsdag, sier hans forsvarer, Arvid Sjødin.

Kommer hjem onsdag

Mannen sitter fortsatt fengslet i Tyskland, men ønsker selv å bli utlevert. Han kommer til å fremstilles for fengsling i Norge på vanlig måte.

Sjødin har så langt bare snakket med sin klient på telefon. Bujak snakker imidlertid norsk, og det er ingen kommunikasjonsproblemer mellom forsvarer og klient.

Vanskeligere er det for uiguren, Mikael Davuds forsvarer. Davud snakker ikke norsk, og hans forsvarer, advokat Carl Konow Rieber-Mohn, sier til NTB at han først torsdag vil få assistanse av en tolk.

Rieber-Mohns klient som mandag ble varetektsfengslet for fire uker har ennå ikke tatt stilling til om han skal anke kjennelsen til lagmannsretten. Ifølge forsvarerne vil det neppe være mulig på få avklart ankespørsmålet før torsdag eller fredag.

Problemer med tolk

Det er problemer forbundet med å skaffe tolk. Den eneste av de involverte som snakker uigurens språk er usbekeren Jakobsen.

Det var derfor de to ble kjent, men Jakobsen får neppe anledning til å spille rollen også som tolk, selv om han har vært informant.

Før mandagens fengslingsmøte var det knyttet mest interesse til den antatte hovedmannen, Mikael Davud.

I forbindelse med rettsforhandlingene bekreftet påtalemyndigheten imidlertid at usbekeren Jakobsen siden i fjor høst hadde vært informant for PST.

Likevel hadde påtalemyndigheten i sin første siktelse med mistanken om terrorforbund fram til pågripelsen. Under rettsmøtet ble dette rettet, og siktelsen omfatter ikke lenger perioden fra november 2009 til i dag.