– Dra ut kontakter og slå av TV-en

Det var natt til tirsdag et voldsomt lyn- og tordenvær på Østlandet, med over 1000 lynnedslag i kvarteret. (Foto: Arne B. Brunsby) Les mer Lukk

Selv om man har forsikringen i orden, lever fortsatt den gode, gamle regelen om at TV-en bør slås av og stikkontakter dras ut når lynet slår ned.

De som har installert et overspenningsvern i sikringsboksen, kan ifølge senior skadesjef Håvard Søvde i TrygVesta imidlertid være rimelig trygge på at elektroniske artikler overlever tordenværet. Han anbefaler resten av oss til å skaffe seg løse overspenningsvern og sørge for at disse stikkes inn i jordede kontakter.

– Ellers er fortsatt det første, beste og eldste rådet å dra ut alle stikkontakter, bortsett fra kjøleskap og fryser, sier Søvde til NTB.

Forsikring

Standard innboforsikring dekker i utgangspunktet skader forårsaket av lynnedslag. Hvis fryseren eller kjøleskapet kortslutter som følge av uværet, dekkes også verdien av innholdet. Likevel kan man lett ende opp med å betale for skadene selv.

– Ulempen for folk er at alle jo har en egenandel som de selv har valgt. Men som oftest er verdien på skadene forholdsvis lave. Hvis du for eksempel har en PC til en 3-4000 kroner som ryker, hjelper det lite hvis egenandelen er på 6000, forklarer Søvde.

Østlandet utsatt

Natt til tirsdag opplevde østlendinger årets første virkelige lysshow, med hele 1.000 lynnedslag i kvarteret. Vestlandet fikk en liten smak på sommerens tordenvær i forrige uke, men det er Østlandet og Sørlandet som er mest utsatt for lyn og torden om sommeren.

– Vi har fått en god del henvendelser, flere enn på vanlige sommerdager, opplyser Søvde i TrygVesta.

Skademeldingene er konsentrert i østlandsområdet, og gjelder i hovedsak skader forårsaket av lynnedslag og kraftig regnskyll.

– Kraftig regnskyll gir ofte overflatevann som renner inn i kjellere, som mange har fylt med dyrt interiør, forteller Søvde.

Branner

Juli er i særklasse når det gjelder branner som skyldes lynnedslag. Ifølge en analyse fra TrygVesta er lynet skyld i 4 prosent av brannene i juli.

I fjor registrerte forsikringsselskapene nær 3.000 branner med lynnedslag som årsak, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO). Det er en økning på 13 prosent fra året før. Selskapene betalte ut erstatninger på til sammen 83 millioner kroner som følge av skadene.

– Hittil har det ennå ikke kommet noe skikkelig trykk av meldinger hos oss, men vi må innrømme at vi bare venter på at tordenværet skal komme, sier Søvde. (©NTB)