Mer uro i vente for norske soldater

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde er i Maimana i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan for å hente hjem kistene med de fire drepte norske soldatene. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix) Les mer Lukk

Forsvarets etterretningsopplysninger tyder på at opprøret i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan sprer seg. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier situasjonen i området er kompleks.

Ifølge Forsvarets opplysninger vokser opprøret i omfang, og i strøk hvor folkegruppen pasjtunerne er i flertall, velger innbyggerne ofte å støtte geriljagruppene.

Den viktigste opprørsbevegelsen, Taliban, er i ferd med å opprette parallelle maktstrukturer som opptrer i konkurranse med sentralmyndighetene. Og i noen tilfeller har de lokale gruppene kontakt med høytstående Taliban-ledere i Pakistan.

– Jeg har inntrykk av at situasjonen i provinsen er ganske sammensatt. For tiden kommer det inn et økt antall afghanske sikkerhetsstyrker, i tillegg til flere av de allierte. Det er klart at det uroer motstanderne, sier Faremo til NTB.

Krevende situasjon

Norge spiller en viktig rolle i Faryab siden militærleiren i provinshovedstaden Maimana er norskledet. Forsvarsministeren minner om at opprørerne i området er en sammensatt gruppe og sier hun regner med at sikkerhetssituasjonen vil være krevende også i tiden framover.

– Men vi vil gjøre en så god innsats som mulig for å bidra til økt trygghet for afghanerne, forsikrer Faremo.

Ifølge etterretningsopplysningene som de norske styrkene i Maimana har gått ut med, drar opprørerne i Faryab fordel av god lokalkunnskap. I tillegg er de dyktige til å lage veibomber, en våpentype som i helgen krevde fire norske liv.

På den annen side møter de fortsatt motstand i store deler av befolkningen i provinsen.

– God utvikling

Forsvarssjef Harald Sunde mener problemet med Talibans parallelle maktstrukturer, de såkalte skyggestrukturene, er blitt verre i Faryab de siste par årene. Samtidig minner han om at sentralregjeringen hadde begrenset innflytelse i regionen da de norske styrkene begynte sitt oppdrag her.

– Utviklingen går mot det bedre. Men vi er i en kritisk fase nå, sier Sunde til NTB.

Årsaken er blant annet at antallet afghanske soldater i området trappes kraftig opp, noe som på kort sikt utløser mer aktivitet blant opprørerne. (©NTB)