Faremo i Afghanistan for å hente drepte norske

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde ankommer til Masar-e Sharif i Nord-Afghanistan onsdag morgen for å hente hjem de 4 norske soldatene som ble drept i helgen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Les mer Lukk

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) landet onsdag morgen i Afghanistan for å hente hjem bårene til de fire drepte norske soldatene.

Faremo og forsvarssjef Harald Sunde ble tatt imot av Norges ambassadør i Afghanistan, Kåre Aas, da de gikk ut av flyet som landet i Mazar-i-Sharif onsdag morgen.

Med på flyet var også en gruppe norske soldater som skal ut på nye oppdrag.

Senere på formiddagen skal Faremo og Sunde være med og hente de fire drepte norske soldatene i Maimana, et stykke lenger sør og vest i Faryab-provinsen.

– Å være til stede når slikt skjer, er en vanskelig, men viktig del av jobben min, sier forsvarsministeren til NTB.

Tviler ikke

Faremo forteller at hun reagerte med vantro da hun først fikk høre at fire nordmenn var drept i ett og samme bombeangrep.

Men forsvarsministeren avviser at den tragiske hendelsen har fått henne til å tvile på om oppdraget i landet er verdt innsatsen.

– Den grunnleggende strategien vår ligger fast. Jobben er først gjort når afghanerne selv reelt sett er i stand til å ta ansvar for egen sikkerhet.

Tid til å sørge

Forsvarssjef Sunde sier de norske soldatene i landet er merket av det som har skjedd, og at hele avdelingen nå må få tid til å sørge. Men på lengre sikt tror han ikke angrepet i helgen vil påvirke oppdraget de utfører.

– Man kan aldri sikre seg 100 prosent mot veibombeangrep, påpeker Sunde.

Han understreker at det så langt ikke er noe som tyder på at de norske styrkene begikk feil da en pansret bil søndag ble rammet av en kraftig veibombe et stykke utenfor Maimana.

Gransking

Oberst Steinar Hannestad, som også var med på forsvarsministerens fly, sier til NTB at granskingsrapporten om bombeangrepet etter planen skal være klar i midten av juli.

Hannestad og hans folk skal vurdere om det kan dras lærdom av angrepet som kan gjøre hverdagen for de norske styrkene tryggere i framtida.

Granskerne har ikke ambisjoner om å få bekreftet hvem som sto bak bombeattentatet, og det er usikkert om de kommer til å besøke åstedet noen mil utenfor Maimana.

– Det er nok lite å se der nå. Det har vært folk ute for å undersøke åstedet allerede, sier Hannestad.

Gruppen han leder skal snakke med en rekke vitner som befant seg i nærheten da angrepet skjedde. Trolig vil granskerne også ha samtaler med flere amerikanere som var på stedet kort tid senere.

Største tap

Ikke siden andre verdenskrig har Norge lidd større militære tap på én gang. Alle de fire soldatene som var i bilen som ble rammet av en veibombe søndag, ble drept.

De fire drepte soldatene er Andreas Eldjarn (21), født i Tromsø, Simen Tokle (24), født i Ballangen, Trond Bolle (41), født i Lena på Toten, og Christian Lian (31), født i Kristiansand.

Kronprins Haakon vil delta i minneseremonien for de falne soldatene på Gardermoen, og det vil etter det NTB erfarer også statsminister Jens Stoltenberg. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.