Norske Afghanistan-soldater hjem i sorg

Statsminister Jens Stoltenberg deltok mandag ettermiddag på ein medaljeseremoni på Akershus Festning, i sammenheng med det norske bidraget i Afghanistan. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX) Les mer Lukk

Sorg over falne kamerater dempet gleden til de hjemkomne soldatene som mandag ble hedret for sin innsats i Afghanistan.

– Dette er en dag da vi opplever de dypeste kontrastene i livet. Vi er alle preget av sorgen og fortvilelsen over at vi har mistet fire av våre soldater. Samtidig er det med respekt og anerkjennelse jeg takker hver og en av dere for den innsatsen dere har gjort i Afghanistan.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) satte ord på blandede følelser under medaljeseremonien på Akershus festning i Oslo mandag. 47 norske soldater skulle hedres for sitt bidrag i treningen og opplæringen av den afghanske hæren – samtidig som vissheten om at fire av kameratene deres døde i et bombeattentat et døgn tidligere, så vidt hadde fått tid til å feste seg.

– Det er med veldig blandede følelser jeg står her nå. Samtidig som det føles utrolig godt å være hjemme, er det tilsvarende trist og tungt å få nyheten om at vi mistet fire kamerater i går, sier sersjant John Arvid Nordstrøm (22) fra Fauske til NTB.

Ny tragedie

For fenrik Fredrik Femtehjell Friberg (23) fra Fredrikstad var det andre gangen tragedien rammet på rundt et halvt år. I januar opplevde han å miste sin gode kamerat fra ungdomsårene, Claes Joachim Olsson, i et bombeangrep i Afghanistan. Da han satt på hotellet i Oslo søndag kveld, kom beskjeden om veibombeattentatet som krevde fire norske liv.

– Det føles veldig spesielt. Vi har en stor klump i magen alle sammen. Dette er folk vi har jobbet sammen med, spist og bodd sammen med. Det er grusomt, sier Friberg.

Han ble tatt imot av familien sin på festningsplassen etter å ha tjenestegjort sju måneder i Afghanistan. Den unge soldaten framhever at risikoen for det norske styrkebidraget i Afghanistan er en del av jobben, og noe alle soldatene er innforstått med.

Ingen militær løsning

Forsvarets operasjonsmedalje blir delt ut til alle norske soldater som har tjenestegjort sammenhengende i 90 dager eller mer i utlandet. Medaljen er preget i matt, bronsefarget metall og viser riksvåpenet på den ene siden og en åttetakket stjerne, kompassrosen, på den andre. Påskriften lyder «semper paratus» – «alltid beredt».

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vekta at det militære oppdraget i Afghanistan har som mål å gjøre afghanerne i stand til å ivareta sine egne sikkerhetsoppgaver. De norske soldatene som ble hedret mandag, jobbet tett med den afghanske hæren for å gi dem trening og opplæring – ofte under svært farlige forhold.

– Vi vet at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten. Bare en politisk løsning kan gi varig fred. Dere har gjennomført i praksis den politiske målsettingen med vårt engasjement, sa Stoltenberg. (©NTB)