Den blodigste måneden

93 utenlandske soldater er drept i Afghanistan hittil i måneden, noe som gjør juni til den blodigste måneden siden invasjonen høsten 2001 for de internasjonale styrkene i landet. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Tre utenlandske soldater, to av dem amerikanske, er drept i Afghanistan. Juni er blitt den blodigste måneden for de internasjonale styrkene siden invasjonen i 2001.

93 utenlandske soldater er drept i Afghanistan denne måneden, og juni er dermed blitt den verste måneden for de internasjonale styrkene siden invasjonen for snart ni år siden.

313 utenlandske soldater er drept i årets seks første måneder, mot 520 i hele fjor.

En talsmann for den NATO-ledede ISAF-styrken mener det høye tapstallet i juni er et resultat av at kampen mot Taliban og andre opprørere nå er trappet opp.

Utfordrer opprøret

– Takket være styrkeoppbyggingen har vi vært i stand til å utfordre opprøret og Taliban i områder der de ikke har blitt utfordret på mange år, sier brigadegeneral Josef Blotz.

– Det er en av årsakene til at vi har opplevd noe flere voldshandlinger de siste dagene og ukene. Beklageligvis har dette også ført til høyere tapstall, sier Blotz.

Lederen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, Leon Panetta, medgir at kampene blir stadig hardere i Afghanistan.

– Vi gjør framskritt, men det er tøffere og går saktere enn noen på forhånd hadde trodd, sier Panetta til fjernsynsstasjonen ABC.

Vendepunkt

Britenes forsvarssjef, general David Richard, mener at krigen nå har nådd et vendepunkt og tar til orde for snarlige forhandlinger med Taliban.

– Dersom man ser på tidligere kriger der man har forsøkt å bekjempe opprørere, har man alltid nådd et punkt der man har begynt å forhandle med hverandre, trolig via mellommenn til å begynne med, sier Richard til BBC.

– Men samtidig må vi fortsette å arbeide som vi gjør, både militært og ut fra styrings- og utviklingsperspektiv, for å forsikre Taliban om at vi ikke gir opp, sier han.

Det er nå 140.000 utenlandske soldater i Afghanistan, de aller fleste av dem amerikanske, og tallet vil nå 150.000 i august. (©NTB)