Stemte i ruinene av Osj

En kirgisisk soldat sier sin mening i søndagens folkeavstemning om en ny grunnlov. Interimsstyret satte til side alle advarsler og insisterte på å gjennomføre avstemningen. Foto: REUTERS/Vasilij Fedosenko/SCANPIX Les mer Lukk

Interimsstyret satte til side alle advarsler og gjennomførte søndagens folkeavstemning om en ny kirgisisk grunnlov. I den voldsherjede byen Osj stemte innbyggerne i ruiner.

Fakta om urolighetene i Kirgisistan  

* Det sentralasiatiske landet Kirgisistan ble 10. juni rammet av de verste etniske sammenstøtene på 20 år.

* Minst 214 mennesker er drept og 2.000 såret i etniske kamper mellom kirgisere og usbekere sør i landet, ifølge myndighetene, som har innrømmet at tallet på drepte kan være ti ganger så høyt.

* Usbekerne utgjør rundt 14 prosent av Kirgisistans 5,3 millioner innbyggere.

* FN anslår at urolighetene har drevet minst 400.000 mennesker på flukt, 75.000–100.000 til nabolandet Usbekistan og 300.000 internt. FN mener 1 million mennesker er berørt av krisen.

* Landets svake overgangsregjering kom til makten etter at president Kurmanbek Bakijev ble fjernet i april. Den gjennomførte søndag 28. juni en folkeavstemning om en ny grunnlov.

(Kilde: NTB)

Kort etter at valglokalene åpnet dørene for den omstridte folkeavstemningen, la interimspresident Roza Otunbajeva søndag stemme i urnen i byen Osj.

– Vårt land er i stor fare, men resultatet av folkeavstemningen vil vise at landet står sammen og at vi er ett folk, sa Otunbajeva etter at hun avla stemme på statsuniversitetet.

– Vi ønsker å lege sårene vi har fått den siste tiden.

Voldsbølge

Støvet har så vidt lagt seg i Sør-Kirgisistan etter voldsbølgen som kan ha kostet flere tusen mennesker livet tidligere denne måneden. Flere hundre tusen etniske usbekere ble drevet på flukt.

Folkeavstemningen om en ny grunnlov som åpner for et parlamentarisk demokrati, blir avholdt trass i advarsler om at den kan nøre opp under mer etnisk vold i landet.

Grunnlovsendingen vil overføre makt fra president til statsminister. Et positivt resultat vil åpne for valg i oktober og internasjonale anerkjennelse av regimet.

Boikott

Mange etniske usbekere hadde varslet at de ville boikotte avstemningen, men det var usbekere som møtte opp i valglokalene i Osj søndag.

– Jeg stemte ja slik at situasjonen blir bedre. Mange usbekere har lidd, og mange av familiemedlemmene mine er døde. Jeg er redd, men kom for å stemme, sier usbekiske Dlora Kazakbajeva.

Strømmen av velgere til valglokalene i byen som var sentrum for den verste volden, var jevn. Oppmøtet i Osj «knuser myten om at Kirgisistan kollapser, at det er borgerkrig», mener visestatsminister Omurbek Tekebajev.

Advarsler

Men det er ikke mer enn et par måneder siden landets president Kurmanbek Bakijev ble fjernet fra makten. Og det manglet ikke på advarsler om at sikkerheten var for dårlig til å gjennomføre folkeavstemningen.

Human Rights Watch (HRW) mener valget kan gjøre situasjonen enda mer usikker, mens International Crisis Group ba myndighetene utsette avstemningen.

– Vi mener sikkerhetssituasjonen er slik at det vil være tilrådelig å utsette avstemningen noe til situasjonen har stabilisert seg, sa Ole Solvang i HRW til NTB før helgen.

Foreløpige resultater av avstemningen er ventet mandag. (©NTB)