Giske får svar på tiltale fra Støre

KRITISK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Nærings- og handelsminister Trond Giske driver tvilsom historiefortelling om Norges forhold til EU. Foto: SCANPIX Les mer Lukk

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) driver tvilsom historiefortelling, mener utenriksminister og partikollega Jonas Gahr Støre.

Giske oppfordret i et intervju med Dagens Næringsliv fredag EU-tilhengerne til å gi opp drømmen om norsk medlemskap.

– Norge har den perfekte relasjon til EU. Vi er med på mange av EUs samarbeidsområder, men noen viktige er vi utenfor. Stort sett er vi innenfor der vi bør være innenfor, og utenfor der vi bør være utenfor. Vi har funnet vår varige samarbeidsform med EU, mener Giske.

– Tvilsom

Partikollega Jonas Gahr Støre er ikke enig og anklager Giske for å drive tvilsom historiefortelling.

– Alle vet at EU-debatten ikke er på dagsordenen i dag, men det blir litt tvilsom historiefortelling å sitte i 2010 og fortelle hva man skal gjøre i fremtiden, sier Støre til Aftenposten.

Utenriksministeren mener i likhet med Giske at det er viktig å ta vare på den handlefriheten Norge i dag har i forhold til EU, men vil ikke legge vekk drømmen om medlemskap.

– Vi må til enhver tid ha mulighet til å vurdere hva som er best for Norge. Se hvordan Europa endrer seg: Her må vi ha en fortløpende samfunnsdebatt, sier Støre.

Gir ikke opp drømmen

Statsminister Jens Stoltenberg deler Giskes syn på EØS-avtalen, men heller ikke han vil gi slipp på håpet om norsk EU-medlemskap.

– Jeg er fortsatt av den oppfatning at det er synd at vi deltar i det meste av EU, bortsett fra å ta beslutninger, sier Stoltenberg.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, som også er uttalt tilhenger av norsk EU-medlemskap, ber partifellen Giske løfte blikket.

– Fra et politisk ståsted bør vi ha en interesse av å bidra til at Europa går i riktig retning, sier Jagland. (©NTB)