Det hvite hus: McChrystal kan få sparken

Your browser doesn't support HTML5 video.

Skjebnedag
Skandalen rundt Afghanistan-general Stanley McChrystals kritikk av Det hvite hus reflekterer konflikten mellom amerikanske militære og Obama-administrasjonen, mener eksperter.

President Barack Obama kaller NATOs øverstkommanderende i Afghanistan Stanley McChrystal inn på teppet etter generalens ironisering over regjeringens politikk denne uka.

Det hvite hus utelukker ikke at McChrystal får sparken.

– McChrystal har uten tvil begått en stor feil, sier Obamas talsmann Robert Gibbs.

– Jeg ga ham artikkelen i går kveld, og han var sint.

USAs forsvarsminister Robert Gates mener McChrystal har vist betydelig mangel på dømmekraft.

– Vi kjemper en krig mot al-Qaida og deres ekstremistiske allierte, som direkte truer USA, Afghanistan og våre venner og allierte rundt om i verden. Vårt eneste fokus må være støtte dem slik at de kan lykkes i Afghanistan. Vi bør derfor unngå slike distraherende episoder, og føre kampen i fellesskap, sier Gates.

Forsvarsministeren vil også personlig møte McChrystal under oppvasken i Washington.

Langvarig strid

Ifølge BBCs Afghanistan-reporter Quentin Sommerville reflekterer konflikten en langvarig splittelse mellom de amerikanske militære og administrasjonen i Washington.

General McChrystal erstattet general David McKiernan i fjor sommer. McChrystal ble raskt trukket inn i en lang og detaljert strategianalyse med president Obama, der generalen etter mange runder fikk gjennomslag for kravet om flere soldater. Men analytikere mener McChrystal er sterkt uenig i Obamas løfte om å starte tilbaketrekkingen alt i juli 2011.

McChrystals tette samarbeid med Afghanistans president Hamid Karzai er også omdiskutert. Karzai er både anklaget for korrupsjon og for å være en upålitelig samarbeidspartner.

Generalen har dessuten gått sterkt inn for å redusere antallet drepte sivile under kamp. Strategien roses fordi færre drepte sivile selvsagt er et mål – og kan bidra til å dempe spenningene lokalt. Men den er kritisert fordi den øker risikoen for soldater ute på oppdrag.

Får sparken?

Nå er generalen i hardt politisk vær etter sine krasse kommentarer om USAs visepresident Joe Biden og ambassadør til Afghanistan, Karl Eikenberry. De falt i et intervju med det amerikanske tidsskriftet Rolling Stone som er publisert denne uka.

Generalen spøker sarkastisk om Biden, som er kjent for å være skeptisk til McChrystals strategi for å vinne krigen mot Taliban.

– Spør du meg om visepresident Biden? Hvem er det, sier generalen i intervjuet.

McChrystal skal heller ikke ha vært nådig i sin omtale av Obama.

– Sjefen skuffet stort, skal han ha sagt om sitt første møte med Obama, ifølge en ikke navngitt rådgiver.

McChrystal sier videre til Rolling Stone at han føler seg sveket av USAs ambassadør Karl Eikenberry, som tidligere i år advarte president Barack Obama mot å etterkomme generalens bønn om flere soldater.

McChrystal forsøker nå å beklage uttalelsene så godt est han kan, og McChrystals nærmeste informasjonsrådgiver, Duncan Boothby, har alt gått av.

Får støtte

Men McChrystal får støtte både fra NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen og Karzai.

– Artikkelen i Rolling Stone er nokså uheldig, men det er bare en artikkel. Vi står midt oppe i en svært reell konflikt, og generalsekretær Fogh Rasmussen har full tillit til general McChrystal og hans strategi, sa en talsmann for NATO-sjefen tirsdag.

– Karzai mener han er den beste lederen USA har sendt til landet de siste ni årene, opplyser den afghanske presidentens talsmann Waheed Omer. (©NTB)