Danske soldater vil returnere medaljene

Danske soldater vil levere tilbake medaljene sin etter at forsvarsministeren uttalte at de selv måtte ta kontakt med helsevesenet ved behov for psykisk hjelp. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Danske krigsveteraner raser mot forsvarsminister Gitte Lillelund Bech og vurderer å returnere medaljene de har mottatt for tjeneste i utlandet.

Bakgrunnen for soldatenes raseri er at forsvarsministeren i helgen sa at danske krigsveteraner med psykiske problemer selv må ta kontakt med helsevesenet dersom de trenger hjelp.

Les også: Danske krigsveteraner rømmer til skogs

– Vi er rystet over å ha en forsvarsminister som kan få seg til å si noe slikt, sier lederen for organisasjonen Krigsveteraner og pårørende, Lars Christensen til Jyllands-Posten.

– Det er en stor hån mot mennesker som i dag lider etter å ha tjent Danmark. Vi oppfordrer alle veteraner til å sende medaljene til oss, slik at vi kan returnere dem til ministeren, sier Christensen.

Psykiske problemer

– Når Gitte Lillelund Bech sender folk i krig, er det også hennes ansvar å behandle dem skikkelig når de kommer hjem. Da oppfordrer man ikke bare folk til å ringe, sier han.

Det danske forsvaret anslår selv at mellom 2.000 og 3.000 veteraner fra utenlandstjeneste sliter med alvorlige psykiske problemer.

Flere soldater har vendt samfunnet ryggen og slått seg ned i danske skoger, der de lever av tjuvjakt og skyr omverdenen.

Norsk protest

Også norske veteraner truet nylig med å levere tilbake medaljer de har fått fra Forsvaret, i protest myndighetenes behandling av soldater i internasjonal tjeneste.

At ingen fra regjeringen var til stede under en seremoni for hjemvendte Afghanistan-soldater nylig, fikk begeret til å renne over for noen av veteranene.

Sjefen for de norske styrkene i Afghanistan, oberst Gjermund Eide, har liten forståelse for medaljeprotesten.

– Jeg syns den er barnslig og lite konstruktiv, sier han til VG. (©NTB)