FN krever full oppheving av Gaza-blokade

Israels blokade har utviklet seg til å bli en blokade av FN, sier Christopher Gunness fra FN. Les mer Lukk

Den israelske blokaden av Gazastripen må oppheves helt, krever FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovet i helgen å lempe på blokaden av den beleirede palestinske enklaven, men det er ikke nok, mener UNRWA.

– Den israelske strategien er å få verdenssamfunnet til å diskutere en sementsekk her og et prosjekt der. Vi trenger full adgang via alle grenseoverganger, sier FN-organisasjonens talsmann Christopher Gunness.

Press

Giverland har lovet å bidra med hele 18 milliarder kroner til gjenoppbyggingen etter ødeleggelsene som ble forårsaket av den israelske militæroffensiven mot Gazastripen i januar 2009, men den israelske blokaden av det Hamas-kontrollerte området har hindret innførsel av nødvendige byggevarer.

Israels statsminister har lenge vært under sterkt press av omverdenen for å lempe på blokaden.

Kravet fikk ny styrke da israelske kommandosoldater bordet et skip med nødhjelp til Gaza i internasjonalt farvann nylig og skjøt og drepte ni tyrkiske statsborgere.

– Blokade av FN

Netanyahu kunngjorde søndag at Israel nå vil åpne for økt innførsel av «sivile varer», men fortsatt vil det bli gjort unntak for materialer som kan brukes til våpenproduksjon og forsvarsverk.

UNRWA tror derfor at det fortsatt vil bli vanskelig å få bygningsmaterialer inn på Gazastripen.

– Listen over begrensede varer endres stadig. Vi får aldri vite hva som er forbudt og hva som ikke er det. Israels blokade har utviklet seg til å bli en blokade av FN, sier Christopher Gunness.

– Mot sin hensikt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er blant dem som gjentatte ganger har kritisert den israelske blokaden av Gazastripen.

– Blokaden virker mot sin hensikt ved at den rammer sivilbefolkningen direkte. Den undergraver de krefter på palestinsk side som ønsker fred, og den bidrar heller ikke til økt israelsk sikkerhet, sier Støre.

Han er glad for at Israel lover å lempe på blokaden, men understreker at ord nå må bli til handling.

– Vi forventer nå at dette følges opp i praksis og at det raskt bidrar til håndfaste endringer for befolkningen i Gaza, sier Støre. (©NTB)