Nyhetsbyråer boikotter bryllupet

Sveriges kronprinsesse Victoria og Daniel Westling risikerer å bli boikottet av verdens største nyhetsbyråer. (Foto: SCANPIX) Les mer Lukk

Verdens største nyhetsbyråer boikotter kronprinsessebryllupet i Sverige. Årsaken er strid om TV-rettighetene fra vielsen.

Stockholm (NTB-TT): Verdens største nyhetsbyråer boikotter kronprinsessebryllupet i Sverige, og vil verken sende ut tekst, bilder eller videoer. Årsaken er strid om TV-rettighetene fra vielsen.

Les også: Venter 250.000 til bryllupskortesjen

Nyhetsbyrået AFP sier i en melding til sine kunder at det ikke kommer til å sende noe som helst stoff fra Sverige med mindre nye forhandlinger med det svenske hoffet og med Sveriges Television (SVT) fører til en løsning på saken.

Byråene Reuters, AP og AFP hadde i utgangspunktet gått med på at de skulle få vise 90 sekunder fra selve bryllupsseremonien. Men de nekter å godta kravet om at materialet bare kan brukes i 48 timer.

Ingen forhandling

SVT på sin side sier at det ikke er noe å forhandle om.

– Vi redegjorde allerede fra begynnelsen for vilkårene for dekningen, sier kommunikasjonsdirektør Helga Baagö.

– Jeg mener vi har gjort alt rett. Min tolkning er at de helt enkelt har glemt hva vi ble enige om, sier hun.

Kundene til de tre internasjonale nyhetsbyråene har allerede fått beskjed om at de må belage seg på å dekke bryllupet selv.

Forsøkene på å komme til enighet har mislyktes. SVT står fast på at de ikke vil reforhandle avtalen og sier at hvis Reuters, AFP og AP vil ha forlenget rett til materialet så må de betale mer.

Statsanliggende

Byråene på sin side står fast på at bryllupet er et statsanliggende og derfor bør være åpent for alle. I et brev til det kongelige hoff har de også bedt om å få en egen kameraplass. Hoffet vil imidlertid ikke han noe med bråket å gjøre, og nekter å si om de har etterkommet byråenes krav.

SVT sende direkte fra bryllupsfeiringen i 16 timer lørdag. Den svenske kringkasteren regner med at mellom 100 og 150 millioner seere i Europa vil følge seremonien. (©NTB)