- Mange hundre drept i Kirgisistan

Uskebere gravlegger et offer for opptøyene i Kirgisistan. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Flere hundre mennesker skal være drept under sammenstøtene rundt om i Kirgisistan. Hovedstaden Bisjkek forbereder seg nå på at uroen skal spre seg dit.

– Ifølge vårt team på bakken er flere hundre mennesker drept i kampene, opplyser Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC.

– Men det er fortsatt for tidlig å si nøyaktig hvor mange, siden et antall lik allerede er gravlagt og muligens ikke identifisert eller telt, mens andre fortsatt ikke er hentet, heter det i uttalelsen fra ICRC-talsmann Christian Cardon.

Det kirgisiske helsedepartementet har tidligere sagt at 170 mennesker er drept og nærmere 1.800 såret i kampene mellom kirgisere og usbeker i byen Osj andre steder sør i landet.

– Vi så at det var flere som var drept enn dette da vi besøkte likhuset i Osj og andre steder, sier Cardon.

Kan spre seg

Foreløpig er det byene Batken, Osj og Jalalabad sør i landet som har vært åsted for den verste volden, men nå forbereder regjeringen seg på at uroen kan spre seg også til hovedstaden i nord.

– Vi venter at det skjer en slags form for provokasjon i Tsjuj-regionen og Bisjkek, men vi er godt forberedt, sier nestleder Almazbek Atambajev i den midlertidige kirgisiske regjeringen.

Han anklager sønnen til landets styrtede president Kurmanbek Bakijev, Maksim, for å finansiere opptøyene de siste dagene.

– Det var godt organisert, og opptøyenes «lommebok» tilhører Maksim Bakijev, sier Atambajev.

Bakijev selv ble fjernet fra makten i april og lever nå i eksil i Hviterussland.

Splittet by

Tirsdag var situasjonen fortsatt spent, men likevel langt roligere i Sør-Kirgisistan. Det fikk landets fungerende statsminister Roza Otunbajeva til å gå bort fra en tidligere anmodning til nabolandene om å sende fredsbevarende soldater til landet.

Osj er som følge av kampene de siste dagene blitt splittet i to deler langs etniske skillelinjer. Tungt bevæpnede etniske usbekere og kirgisere holder seg nå i hver sine distrikter og beveger seg ikke utenfor disse.

100.000 flyktninger

Samtidig melder FN at antall mennesker som flykter fra Kirgisistan til Usbekistan, kan stige til 100.000.

– Vi har mottatt informasjon fra usbekiske myndigheter som går ut på at 75.000 flyktninger har samlet seg på den usbekiske siden av grensa, men tallet stiger og kan snart passere 100.000, sier FN-utsendingen Miroslav Jenca.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at rundt 200.000 mennesker også er internt fordrevet som følge av voldshandlingene i landet.

Får FN-hjelp

Både FNs barnefond (UNICEF) og FNs matvareprogram (WFP) trapper opp innsatsen i Kirgisistan. WFP har begynt å dele ut mat etter meldinger om at flere butikker er tomme for forsyninger.

– Denne krisen utvikler seg raskt, og WFP mobiliserer nå sin globale ekspertise for å sikre at sårbare grupper, særlig kvinner og barn, ikke lider, sier WFP-direktør Josette Sheeran.

FN-organisasjonen har i dag 3.000 tonn mat forhåndslagret i det sentralasiatiske landet og samarbeider med myndighetene om distribusjon av hovedsakelig hvetemel og olje. Matlageret er stort nok til å brødfø 87.000 mennesker i to måneder.

UNICEF sendte tirsdag seks lastebiler med nødhjelpsforsyninger fra Kirgisistans naboland Usbekistan. Bilene inneholder telt, tepper, førstehjelpsutstyr, bleier, klær, vann og vannrensetabletter. (©NTB)