Raser mot Israels aksjon mot forsyningsskip

Your browser doesn't support HTML5 video.

Verden raser mot Israel
Protestene mot Israel strømmer inn fra hele verden etter militæraksjonen mot seks skip i internasjonalt farvann. Tyrkia raser, mens USA foreløpig nøyer seg med å be om å få fakta på bordet.

Petter Eide i Norsk Folkehjelp, var en av de som holdt appell mot Israels angrep på nødhjelpskonvoi. Foto: Erik Rolandsen

Minst ni propalestinske aktivister ble drept da israelske soldater stoppet den internasjonale flåten med forsyninger til Gazastripen, bekrefter den israelske hæren.

Les også: – Israelsk angrep er statsterrorisme

Det var mandag kveld fortsatt uklart hvordan det gikk med de tre norske statsborgerne om bord i flåten. Men det var ingenting som tydet på at nordmenn ble drept eller såret, sa Norges ambassadør Jakken Biørn Lian til TV 2.

Få opplysninger

Både diplomater og journalister slet med å få ut opplysninger om hendelsen. Israelske myndigheter blokkerte all elektronisk og telefonisk kontakt med aktivistene som ble pågrepet.

Les også: FNs sikkerhetsråd møtes om Gaza-bording

Den svenske krimforfatteren Henning Mankell var blant personene om bord, og det verserte en stund rykter om at han var såret. Men svenske myndigheter fikk mandag kveld opplyst fra riksdagsmedlemmet Mehmet Kaplan at han og Mankell hadde kommet seg i land, og er uskadd.

I alt ni svensker skal sitte i israelsk varetekt.

Tilbakekaller

De fleste av dødsofrene skal være tyrkere, og Tyrkia har tilbakekalt sin ambassadør fra Israel.

Flere tusen rasende tyrkere demonstrerte i Istanbul mandag, og også i en rekke andre byer i Midtøsten og Europa ble det holdt spontane demonstrasjoner mot Israel.

Ankara sier aksjonen kan ha skadet de israelsk-tyrkiske forbindelsene på en måte som ikke lar seg reparere. Landene har tradisjonelt hatt et godt forhold, men Tyrkia anklager nå israelerne for statsterrorisme.

USA beklager at liv gikk tapt, men ber også om å få alle kort på bordet.

– USA beklager dypt at liv gikk tapt og folk ble såret. Vi jobber nå for å få oversikt over omstendighetene rundt denne tragedien, sier William Burton, talsmann for Det hvite hus.

Brøt folkeretten

Med mandagens aksjon i internasjonalt farvann brøt Israel folkeretten, og professor Geir Ulfstein ved Universitetet i Oslo peker spesielt på tre forhold.

For det første har Israel ingen rett til å gripe inn overfor skip som er registrert i andre land.

– Havretten sier at stater bare har kontroll over egne skip, det såkalte flaggstatsprinsippet, sier Ulfstein til NTB.

Les også: Hamas-leder oppfordrer til protester verden over

Ettersom det heller ikke foreligger noe angrep på Israel, kan landet ikke påberope seg selvforsvar. Israel har i tillegg verken rett til å okkupere eller erklære noen blokade mot Gaza, mener professoren.

Nattaksjon

Ifølge Free Gaza Movement begynte de israelske soldatene å skyte idet de traff dekk på det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara.

– De skjøt direkte på mengden av sivile som sov. Video viser israelske soldater som skyter på sivile, hevder gruppen.

Men meldingene spriket om hva som faktisk skjedde da israelske soldater overtok de seks skipene. Israel gir aktivistene på Mavi Marmara alt ansvar.

Og israelske kommandosoldater som bordet skipet, sier til nyhetsbyrået Reuters at noen av dem ble frarevet utstyr.

– Jeg trakk pistolen og hadde ikke noe annet valg enn å skyte, sier en av soldatene.

Sterke reaksjoner

Den israelske aksjonen har utløst sterke fordømmelser fra en rekke land. FNs sikkerhetsråd skulle holde krisemøte mandag kveld for å diskutere saken.

Også NATO har kalt inn til et krisemøte som skal finne sted tirsdag etter ønske fra Tyrkia.

Sammen med en rekke internasjonale tungvektere som FN og EU krever Norge en full gransking av hendelsen.

Les også: Stoltenberg: - Regjeringen er rystet

Norges statsminister Jens Stoltenberg er rystet over militæraksjonen.

– Et slikt angrep på sivile aktivister er helt uakseptabelt, sier Stoltenberg.

Også flere av Israels tradisjonelle venner er opprørt.

Støtter hæren

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beklager at liv gikk tapt i aksjonen. Men samtidig gir han sin fulle støtte den israelske hæren.

Statsministeren dropper et besøk hos USAs president Barack Obama etter det omstridte israelske angrepet.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas anklager Israel for å ha begått en «massakre» på de propalestinske aktivistene. (©NTB)