– Israelsk angrep er statsterrorisme

Den tyrkiske statsministeren avbrøt mandag et statsbesøk i Chile på grunn av det israelske angrepet på skipet «Mavi Marmara». Foto: Scanpix Les mer Lukk

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sier at det israelske angrepet mot en nødhjelpskonvoi var et terrorangrep.

– Denne aksjonen, som står i skarp kontrast til folkeretten, er inhuman statsterrorisme. Ingen må tro at vi vil tie stille, stilt overfor dette, sa Erdogan mandag.

Den tyrkiske statsministeren avbrøt mandag et statsbesøk i Chile på grunn av det israelske angrepet.

Minst ti personer, de fleste trolig tyrkere, ble drept da israelske soldater i morgentimene mandag bordet flere skip som var på vei til Gazastripen med nødhjelp til palestinerne.

Internasjonalt farvann

Angrepet skjedde utenfor kysten av Gaza, i internasjonalt farvann. Reaksjonene har vært sterke fra hele verden, og den israelske ambassadøren til Norge er kalt inn på teppet.

Les også: Massiv fordømmelse

I Israel er det lagt fullstendig lokk på saken, med unntak av uttalelser fra israelske militære og politikere. De skadde som er fraktet inn til havnebyen Ashdod.

- Soldatene var dårlig forberedt

Ifølge flere israelske medier var de israelske elitesoldatene dårlig forberedt på å borde det tyrkiske aktivistskipet ”Mavi Marmara”.

De israelske forsvarstyrkene (IDF) hevder at de ble møtt av en «godt planlagt lynsjemobb» og at de strenge ordre om ikke å skyte med skarpe våpen.

Den liberale israelske avisa Ha’aretz skriver at soldatene ble slått med jernklubber, og at en av soldatene ble overmannet og kastet ned på et lavere dekk.

Militære hevder også at aktivister skal ha forsøkt å binde firingstauet fra helikopteret til båten, med formål å styrte helikopteret.

Lokk på informasjon

Beslutningen om å åpne ild mot aktivistene ble tatt etter en soldat fikk et slag i hode og kollapset.

Kommentatorer i israelske medier mener elitesoldatene ikke kan ha vært godt nok forberedt på motstand på båten.

Israel har lagt fullstendig lokk på all informasjon om hva som egentlig skjedde de dramatiske minuttene ute i internasjonalt farvann ved Gaza.

Free Gaza Movement hevder i en pressemelding at de israelske soldatene åpent ild samtidig som de tok seg ned så skipet fra et militærhelikopter.

Les også:- 19 ved bording av Gaza-konvoi