Hamas-leder oppfordrer til protester verden over

Hamas-leder Ismail Haniyeh i havna i Gaza by lørdag. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Hamas-myndighetene på Gazastripen oppfordrer arabere og muslimer over hele verden til protester mot Israels ambassader.

Jan Egeland

Hamas’ regjeringssjef Ismail Haniyeh innkalte mandag til krisemøte for å drøfte den israelske aksjonen etter at han hadde fordømt den israelske aksjonen.

Hamas-myndighetenes talsmann Sami Abu Zuhri beskrev den israelske operasjonen som en forbrytelse og oppfordret til protester mot Israels ambassader over hele verden. Målet er å presse det israelske forsvaret til å sette fri aktivistene og hjelpe dem til å nå Gazastripen.

Blodig aksjon

Ismail Haniyeh kalte før den blodige israelske aksjonen natt til mandag ethvert resultat for konvoien en triumf.

Les også: Massiv fordømmelse av blodig konvoiaksjon

– Hvis skipene når Gazastripen, er det en seier for Gazastripen! Hvis de blir stoppet og terrorisert av sionistene, er det også en seier, og de vil komme i nye båter for å bryte beleiringen, sa Haniyeh til rundt 400 tilhengere under et besøk i den lille fiskehavna i Gaza by lørdag, ifølge Jerusalem Posts nettside.

Kan få store følger

Israels aksjon mot den internasjonale hjelpekonvoien til Gazastripen kan få store følger for landet, mener Jan Egeland.

Les også: – 19 drept ved bording av Gaza-konvoi

Langt over ti personer ble drept da israelske soldater bordet nødhjelpskonvoien mandag. NUPI-direktør Jan Egeland sier til VG Nett at han tror bordingen kan være ødeleggende for Israel internasjonalt.

– Dette er ikke bare en katastrofe for de okkuperte palestinerne, men også en katastrofe for Israel. Før eller siden vil amerikanere og europeere våkne opp fra sitt sløvsinn og forstå at dette først og fremst er systematisk brudd på folkeretten utført av en militær stormakt. Det er bare Nord-Korea som holder på i internasjonale farvann på den måten som israelerne gjør, sier Egeland.

Han mener å se en endring i Israel fra 1990-tallet og sier moderate krefter og fredsbevegelsen er borte. Landet har endret seg til å bli en stormaktsbølle, sier han.

– David har blitt Goliat

Egeland mener, ifølge VG Nett, at israelerne ikke forstår konsekvensene av sin egen politikk. Israels endring er også ødeleggende for forholdet til Tyrkia, der sympatien med israelerne nå forsvinner, sier NUPI-direktøren.

Les også:- Regjeringen er rystet

– Det er ikke i Israels interesse å ødelegge sitt forhold til alle andre land enn USA, og det kan de stå i fare for å gjøre.

Tyrkia har nå bedt om et krisemøte i FNs sikkerhetsråd om den israelske aksjonen. (©NTB)