– Bordingen av konvoien må granskes

Den israelske hæren bekrefter at minst ti personer ble drept under bordingen av skipene. Soldatene som deltok i operasjonen, ble beskutt av aktivistene i konvoien, ifølge hæren: Foto: AP / Scanpix. Les mer Lukk

Palestinernes president mener drapene under bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza er en massakre. EU ber om at hendelsen granskes.

– Vi anser dette for å være en massakre, og vi fordømmer den, sier en tjenestemann ved kontoret til president Mahmoud Abbas til palestinsk TV.

Den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen, ber arabere og muslimer om å protestere foran israelske ambassader over hele verden.

Samtidig ber EUs utenrikssjef Catherine Ashton om en gransking av hva som skjedde da israelske soldater mandag bordet skipene i konvoien. Hun ber også om at grensene til Gaza umiddelbart må åpnes for nødhjelp, andre varer og persontrafikk.

Den israelske hæren bekrefter at minst ti personer ble drept under bordingen av skipene. Soldatene som deltok i operasjonen, ble beskutt av aktivistene i konvoien, ifølge hæren.

Flere av skipene, som forsøkte å frakte nødhjelp til Gazastripen, var tyrkiske. Demonstranter kastet mandag stein mot det israelske konsulatet i Istanbul, ifølge nyhetsbyrået Ritzau, som henviser til opplysninger fra flere TV-stasjoner.

Israels ambassadører i Tyrkia, Hellas og Sverige er kalt inn på teppet for å forklare hva som skjedde under bordingen av konvoien. (©NTB)