Norske styrker kan bli møtt med egne våpen

De norske soldatene som havnet i et kraftig bakholdsangrep i Afghanistan 2. mai, måtte forlate tunge våpen og avansert utstyr da de trakk seg tilbake etter nærkampene.

Trefningene nord i Afghanistan er omtalt som den kraftigste nærstriden norske styrker har vært i siden andre verdenskrig. Ni norske soldater ble såret, to av dem kritisk i kampene med opprørerne.

Listen over utstyret som de norske soldatene måtte forlater etter de blodige kampene, omfatter ifølge Aftenposten en kraftig, rekylfri kanon, to kraftige såkalte materiellødeleggelsesutstyr, sambandsutstyr og nattutstyr, inkludert nattbriller som gjør det mulig å observere fienden på store avstander mens de beveger seg i mørket.

Soldatene er trent til å ødelegge utstyr dersom de er tvunget til å legge det igjen, men denne gangen klarte de det bare delvis.

Kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan, oberst Gjermund Eide, sier at det viktigste var at liv ble berget.

– At man faktisk etterlot noe utstyr, og fikk alle om bord i de pansrede Iveco-kjøretøyene, var nok med på å berge liv. Liv og helse betyr mye mer enn det utstyret vi måtte ha mistet, sier Eide til avisen.

Erfarne offiserer Aftenposten har snakket med, sier at konsekvensene av våpentapet på kort sikt er en mer jevnbyrdig motstander.

Norske styrker må forutsette at våpnene kan bli brukt mot dem. Det gjelder ikke minst i situasjoner der de hittil har kunnet føle seg trygge, som når de beveger seg ute om natten, sier avisens kilder.

Forsidefoto: Foto: Tore Meek / SCANPIX.