Presidenten benåder homofilidømte i Malawi

Tiwonge Chimbalanga (høyre) og Steven Monjeza (venstre) føres tilbake til fengselet etter å ha blitt idømt 14 års fengsel for homofili. Foto: AP Photo / Alex Ntonya / Scanpix. Les mer Lukk

Malawis president benåder et homofilt par som ble dømt til 14 års straffarbeid etter at de inngikk et symbolsk ekteskap.

President Bingu wa Mutharika sier han benåder paret etter å ha diskutert saken med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Disse guttene brøt med kulturen vår, religionen vår og lovene våre. Som statsoverhode benåder jeg dem imidlertid herved og ber derfor om at de løslates øyeblikkelig uten betingelser, sa Mutharika til pressen etter møtet med FN-sjefen lørdag.

Les også: Homser fikk 14 års fengsel

– Fra et humanitært synspunkt blir de løslatt og omgående benådet, fortsatte presidenten.

Menneskerettsforkjempere reagerte med forferdelse på dommen mot de to mennene, som ble pågrepet etter en symbolsk vielse i desember i fjor.

Les også: Full homokamp i Malawi

Homofili er forbudt ved lov i Malawi, og en domstol i Blantyre kjente tidligere i mai de to mennene skyldige i brudd på «naturlovene».

Les også: Jakter på homofile

– Jeg gir dere en skremmende straff slik at befolkningen kan bli beskyttet mot folk som dere, og slik at vi ikke skal bli fristet til å etterligne dette forferdelige eksempelet, sa dommeren da han leste opp dommen.

Amnesty International og andre organisasjoner har reagert kraftig og krevd en øyeblikkelig løslatelse. Også utviklingsminister Erik Solheim (SV) har kritisert domstolens avgjørelse.

ABC Nyheter besøkte de nå benåde homofile i fengselet i Malawi i begynnelsen av mars. Les om det her.

Homser fikk 14 års fengsel