Frykter 160 døde etter togkollisjon i India

Tallet på døde etter togkollisjonen i India stiger og passerte lørdag 90. Myndighetene frykter at så mange som 160 kan ha mistet livet. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Indiske myndigheter frykter at så mange som 160 mennesker mistet livet i togkollisjonen i fredag. Regjeringen mener ulykken skjedde grunnet sabotasje fra maoistiske opprørere.

– Hittil er det funnet 90 døde. Tallet kommer til å stige ettersom to av togvognene som kolliderte med godstoget, ennå ikke er gjennomsøkt, opplyser politisjefen i Vest-Bengal, Surajit Kat Purakayastha.

Ifølge sivilforsvarsministeren i delstaten, Srikumar Mukherjee, er så mange som 70 personer fortsatt savnet etter ulykken.

Sabotasje mot jernbanesporet skal ha vært årsaken til at passasjertoget fra Kolkata til Mumbai sporet av og kolliderte med et godstog fredag. Indiske myndigheter anklager maoistiske opprørere for å stå bak.

Sabotasje

– Det ser ut til å være sabotasje, og en del av sporet var fjernet. Hvorvidt det ble brukt eksplosiver, er ikke klart, sier innenriksminister P. Chidambara.

Jernbaneminister Mamata Banerjee hevder at sporet ble ødelagt av en bombe.

En venstreorientert gruppe som kaller seg Folkekomiteen mot politiovergrep (PCPA), skal ha lagt igjen løpesedler på åstedet.

En talsmann for PCPA nekter for at det var de som sto bak togsabotasjen.

– Dette er ikke vårt verk, sa Asit Mahato.

Maoister

Togkollisjonen skjedde i et i område der maoistiske opprørere er kjent for å stå sterkt, og opprørerne har ofte angrepet jernbanen tidligere, forteller Jason Miklian, forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo.

– Slik viser de makt, og at de kan hindre det indiske maskineriet, sier Miklian til NTB.

Maoistene har tidligere forsøkt å unngå sivile tap og har beklaget og betalt erstatning til etterlatte når dette har skjedd.

– Det kan ha skjedd en feil, at de ikke mente at det skulle ramme sivile. Eller det kan være en ny taktikk for å trekke sivile inn i konflikten, sier PRIO-forskeren.

Trapper opp

Den siste tiden har maoistopprørerne trappet opp sine angrep, som svar på at regjeringsstyrker har innledet en offensiv i området.

Tidligere i måneden ble 35 mennesker drept da opprørerne sprengte en buss i delstaten Chhattisgarh, og i april ble 76 politifolk drept i et annet angrep.

Maoistopprørerne har nå folk under våpen i en tredel av India, først og fremst på landsbygda.

Myndighetene hevder at bevegelsen, som ofte kalles naxalittene, har opptil 20.000 menn under våpen, men Miklian anslår tallet til å være rundt 5.000. (©NTB)