- Dommerne har bestemt seg

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hissig under Kongo-rettsaken
Tjostolv Moland og Joshua French mener behandlingen i retten også denne gangen viser at de er forhåndsdømt. - De er bevist ute etter å ta oss, sier French.

I 35 graders varme gikk første del av rettssaken mot drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French mot slutten fredag.

Rettssaken har avdekket at dommerne får en vanskelig jobb med å klare opp i motsetninger og uklarheter, men nordmennenes advokat Morten Furuholmen mener de to har fått bedre anledning til å forklare seg nå enn tidligere.

– Fredag og torsdag har vært rettsdager. Dommerne har kjørt en stram prosess, og de har ledet prosedyren på en måte som gir respekt. Jeg er, i gåseøyne, imponert, sier Furuholmen til NTB.

Han sier de to tiltalte har fått komme med sin versjon, selv om det har vært en del unøyaktigheter og rare spørsmål, og selv om vitnene har fått enda større spillerom.

– Ute etter oss

French fråder imidlertid over rettssaken når han snakker med NTB.

– Det er frustrerende å bli avbrutt hele tida. Det nytter ikke å forklare noe som helst. De manipulerer på det vi forklarer og gjør om på det vi har tegnet på gulvet, sier han.

– Nå er det bevist at de er ute etter å ta oss. Dommerne har klare instruksjoner og har bestemt seg for at vi er skyldige. Det nytter ikke å fortsette en rettsprosedyre i Kongo, sier han.

Både French og Furuholmen er mektig irritert over at gamle avhør, som de sier er forfalsket, igjen blir trukket fram.

Neste uke

Fredag ble aktors gjennomgang av tiltalepunktene avsluttet, og det står igjen for de sivile partene å ta for seg tiltalene. Trolig blir rettssaken avsluttet midt i neste uke. Deretter har dommerne åtte virkedager til å avsi dom.

Dommerne sitter da igjen med en rekke ubesvarte og uoppklarte spørsmål, motsetninger, påstander mot påstander og sprikende forklaringer også fra de to eneste vitnene.

Retten begravde seg fredag i detaljer i forvirrende og kaotiske forsøk på å oppklare ulogiske aspekter og motstridende forklaringer om det som skjedde i nattemørket i jungelen da Abedi Kasongo ble drept.

French og Moland ble tatt fram for å pakke sekkene sine slik de pakket da de reiste i bilen til Kasongo, med skjorter, bukser, telt, mobiler, kameraer og annet utstyr. Både sekkene og alt innholdet er bevismateriale og befinner seg i en striesekk foran dommerbordet.

Fredag ble også de uklare bildene av hodet til Kasongo vist fram. Aktor måtte trekke tilbake sin påstand om at de ble tatt av Moland og French.

Forklaringsproblemer

De to nordmennene har likevel forklaringsproblemer på en rekke områder, men det har også aktoratet.

Alle er enige om at hagla som Moland og French hadde med seg, ikke er drapsvåpenet. Men mens Moland og French gjentar og gjentar at skuddene kom fra skogen, sier de to eneste vitnene at French hadde en revolver og at den var drapsvåpenet. Den er imidlertid aldri funnet.

Moland kan ikke forklare hvordan hagla var i veska hans i politiets varetekt når han hevder at han kastet den fra seg i jungelen og ikke fant den da han dro for å lete etter den etter arrestasjonen.

Vitnene på sin side er uklare på hvilken side av bilen Moland og French sto da sjåføren ble drept med et skudd som trolig kom fra venstre, der de søkte tilflukt da de angivelig ble angrepet. Vitnene sier begge at skuddet kom fra høyre og at Moland skjøt.