Tannpuss beskytter hjertet

VIKTIG FOR HJERTET: Det er viktig å pusse to ganger om dagen for hjertets skyld, ifølge forskning. (Foto: Colourbox.com) Les mer Lukk

Folk som ikke pusser tennene to ganger om dagen, øker risikoen for å få hjertesykdom, slår britiske forskere fast.

Det er forskere ved University College London som står bak den nye studien, som viser at riskoen for hjertesykdom øker med 70 prosent for dem som ikke pusser tennene, sammenlignet med de som pusser dem to ganger om dagen.

Forklaringen ligger trolig i at de som slurver med tannpussen ofte blir syke i tannkjøttet. Kronisk betennelsessykdom angriper tannkjøtt og bein som støtter tennene.

Les også: - Grønn te er bra for munnhelsa

Også tidligere forskning har vist at dårlig munnhelse kan ha konsekvenser for annet enn tennene. Blant annet har studier vist at det er syv ganger større risiko for for tidlig fødsel, dersom gravide har betennelse i munnen.

Eksperter har også lenge sett en klar sammenheng mellom diabetes og dårlig tannhelse - og altså hjertesykdom og dårlig tannhelse. Grunnen til at betent tannkjøtt er dårlig for helsa er at betennelser i kroppen bidrar til å tette blodårene, konkluderer forskerne i siste utgave av British Medical Journal.

Les også: - Ikke bruk denne tannkremen

De britiske forskerne har studert nærmere 12.000 skotter og fant en klar sammenheng mellom tannpuss og hjertelidelser.

Studien viser at slurv med tannpussen øker risikoen for hjertesykdom med 70 prosent, selv etter at forskerne har justert for andre faktorer som alder, kjønn, sosioøkonomiske forhold, røyking (tidligere og nå), fysisk aktivitet og frekvensen på tannlegebesøk.

Det er imidlertid andre risikofaktoerer som er viktigere når det kommer til hjertehelse. For eksempel øker risikoen for hjertesykdom med med 135 prosent om du røyker.

– Sammenlignet med røyking og dårlig kosthold, som helt åpenbart er de to største risikofaktorene, hevder vi ikke at dette er i samme gate. Men det er en sammenheng, sier Richard Watt som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

Les mer om studien i British Medical Journal.

Mer om helse i ABC Nyheter.