En drept etter vulkanutbrudd

UTBRUDD: Aske og små lavasteiner dekket torsdag bygatene med et svart lag. (Foto: AFP PHOTO / Johan ORDONEZ / Scanpix) Les mer Lukk

Pacaya-vulkanen i Guatemala har fått et utbrudd. En person er drept, flere savnet og store askeskyer har ført til evakuering av landsbyer og stenging av hovedflyplassen i landet.

En person skal ha omkommet som følge av vulkanutbruddet, og CNN melder at vedkommende var en reporter tilknyttet tv-kanalen.

Ifølge Røde Kors er 10 personer savnet og 40 personer skadde etter utbruddet.

Hovedflyplassen La Aurora i Guatemala by, som er den tredje største flyplassen for passasjertrafikk i sentralamerika er stengt. Rullebanen var fredag morgen dekket av et lag med svart aske.

Er du i nærheten av utbruddet i Guatemala? Tips oss på 08081 eller tips@abcnyheter.no

Unntakstilstand

Minst 1800 mennesker har blitt plassert i tilfluktsrom etter at fire landsbyer i nærheten av vulkanen ble evakuert, opplyser myndighetstalsmann David de Leon, ifølge CNN.

President Alvaro Colom har erklært unntakstilstand i det mellomamerikanske landet.

Leder for Guatemala Røde Kors er for tiden i Oslo:

- To timer etter utbruddet var representanter fra Guatemala Røde Kors på plass i området, sammen med den nasjonale beredskapsenheten (CONRED) for å få en oversikt over skadeomfanget etter vulkanutbruddet, sier Annabella Folgar de Roca i en pressemelding.

Hun opplyser videre at 60 frivillige i Guatemala Røde Kors er klare til å rykke inn i de rammede områdene og bidra blant annet med ambulanser, andre kjøretøyer og hygieneartikler.

Aske dekket byen

Pacaya-vulkanen ligger bare 40 kilometer fra hovedstaden og aske og små lavasteiner dekket torsdag bygatene.

Askeskyen strekker seg nå rundt 1.500 meter opp i lufta over den drøyt 2.500 meter høye vulkanen, som plutselig våknet til live etter over 100 års dvale i 1965.

Pacaya-vulkanen har siden hatt en rekke utbrudd, og lava og aske fra utbruddene har rammet kaffeplantasjene rundt og ført til svarte gater i landets gamle hovedstad Antigua, melder NTB.

Les også: Kunder får ikke askepenger tilbake

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Svart aske dekket gatene i hovedstaden fredag. Foto: AFP PHOTO / Johan ORDONEZ / Scanpix.