Ikke stemmerett ved stortingsvalg for 16-åringer

16-åringer må nøye seg med å sitte på tribunen. De får ikke være med å bestemme hvem som sitter i salen. Foto: Lise Åserud/Scanpix. Les mer Lukk

16-åringer får ikke stemmerett ved stortingsvalg. Stortinget stemte torsdag ned et grunnlovsforslag fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti om å senke stemmerettsalderen. Vedtaket ble gjort med 130 mot 12 stemmer.

Hovedbegrunnelsen for flertallet til å stemme ned forslaget var formell: I Norge er det hevdvunnen skikk at stemmerettsalderen følger myndighetsalderen som i dag er 18 år. I 1978 ble stemmerettsalderen senket fra 20 til 18 år.

Venstres leder, Trine Skei Grande, sa i debatten at dagens 16-åringer er kompetente og har kunnskaper nok til å stemme.

– Norske 16-åringer betaler i dag skatt. De kan sitte i fengsel, men de kan ikke stemme på et politisk parti ved et valg. Dette er urettferdig. Ungdom som må betale skatt og som kan fengsles, bør også gis mulighet til å påvirke hva skattepengene skal brukes til og hvilket straffenivå vi skal ha her i landet. Stemmerett for 16-åringer kan også påvirke til større politisk engasjement blant ungdom, sier Skei Grande.

Mindretallet viste også til erfaringer fra land som har senket stemmerettsalderen til 16 år. 16-åringene har høyere valgdeltakelse enn eldre velgere, og stemmerettsalderen ble raskt akseptert som normalt. (©NTB)