Grillet om militære ID-kort i Kongo

Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French på plass i kultursenteret. Stadige strømbrudd gjør at kun dagslyset skimter inn gjennom sprekkene i rettslokalet. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Les mer Lukk

De militære ID-kortene til Tjostolv Moland og Joshua French ble viet stor oppmerksomhet i dommernes kryssforhør under rettssakens andre dag.

De to nordmennene hadde ID-kortene da de ble arrestert. For å forsøke å bevise at de to var i aktiv tjeneste, trakk dommer Rufin Kilimpili fram et brev fra den norske ambassaden i Angola. Der står det klart at slike kort skal innleveres når tjenesten er over.

Utenriksdepartementets rådgiver Christian Larssen bekrefter overfor NTB at brevet ble sendt i august i fjor til Kongo. Han legger til at brevet også klart slår fast at de to tiltalte overhodet ikke er medlemmer av noen norsk militær organisasjon eller institusjon.

– Den delen kunne de også ha lest opp, sier Larssen før han blir sent til hotellet for å hente brevet.

Lite strøm og manglende lydanlegg

Igjen måtte French og Moland i time etter time stå foran dommerne og svare på spørsmål. Onsdag hadde de verken mikrofon eller høyttaler, slik at det ble vanskelig for både presse og observatører å følge med.

Tidlig onsdag morgen hentet nemlig Olivier Maloba, som er kunstnerisk leder i kultursenteret hvor rettssaken holdes, høyttalerne fordi han ikke hadde fått betaling.

Han forteller også til NTB at myndighetene bare har betalt for ti liter drivstoff til generatoren. Det er nok til fem timers drift, og om de ikke betaler mer, forsvinner alt lyset.

– De har ikke betalt, men hvis de betaler, skal de få utstyret tilbake, sier Maloba.

Spurte om hvorfor de stakk til skogs

Fortsatt har ikke dommerne direkte berørt drapet. Derimot ble de to grundig grillet om hvorfor de ikke meldte fra til myndighetene om sjåførens død, i stedet for å unngå myndighetene og dra til skogs.

– Dere behandler Kasongos død som ingenting når dere stikker av i jungelen uten å informere, sa aktor oberst Pierre Agabou.

Dommerne er åpenbart ute etter å gjenta mange av de samme spørsmålene for å se om Moland og French greier å opptre samkjørte i sine svar. Det har de ikke alltid klart, for eksempel når det gjelder våpenet de hadde med seg.De tiltalte nordmennene var slitne etter første dag i retten. De sov dårlig, og utenfor rettssalen overlater de til advokat Morten Furuholmen å uttale seg på deres vegne. (©NTB)

Les også: Vil på ny be om dødsstraff for nordmennene

– Det daglige slitet som er viktigst i Kisangani

Vil bli ferdige

Her bor Moland og French