Tallet på drepte stiger på Jamaica

Jamaicas hovedstad Kingston er fortsatt en krigssone, og tallet på drepte etter kampene som raser mellom landets sikkerhetsstyrker og narkotikabandene stiger. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Kaoset fortsetter på Jamaica, der det blodige oppgjøret mellom sikkerhetsstyrkene og narkotikamafiaen i hovedstaden Kingston koster stadig flere menneskeliv.

Sykehuskilder i Kingston opplyste tirsdag kveld at minst 60 mennesker er drept i voldshandlingene de siste dagene, mens politiet oppgir 27.

Tungt bevæpnede politifolk og soldater patruljerer nå i Kingstons gater, på jakt etter den ettersøkte bandelederen Christopher «Dudus» Coke.

Dudus anklages for drap og narkotikahandel og risikerer utlevering til USA dersom han blir tatt.

Hvor 41-åringen skjuler seg er uvisst, men hundrevis av væpnede bandemedlemmer har slått ring rundt ham, bygd barrikader i gatene og gått løs på politistasjoner.

Er du i Kingston? Tips oss på 08081 eller tips@abcnyheter.no

Les også: - 60 drept i narkokrig

Mangler blod

Sykehusene i byen tilbyr nå kun akuttmedisin. Myndighetene ber folk om å melde seg som blodgiverer fordi sykehusenes blodlagre er farlig lave, melder The Jamaica Observer.

Mange drap

Myndighetene har innført unntakstilstand og statsminister Bruce Golding medgir at flere etter alt å dømme vil bli drept i dagene som kommer.

Jamaica er fra før kjent for sin skyhøye drapsrate. Kingston regnes blant verdens farligste byer og Golding frykter nå at uroen skal skremme enda flere turister fra å besøke landet.

Til tross for at det bare bor 2,8 millioner mennesker på Jamaica, skjer det årlig rundt 1.700 drap der. Flere land advarer nå mot å besøke landet, selv om det er langt fra de voldsherjede slumbydelene i Kingston til de kritthvite strendene turistene boltrer seg på.

Ikke noe valg

– Vi har ikke noe annet valg enn å slå tilbake volden som de væpnede og kriminelle bandene påfører samfunnet vårt, sier statsminister Bruce Golding.

Myndighetene har innført unntakstilstand og deler av hovedstaden minner mest av alt om en krigssone.

Skoler holder stengt og folk blir bedt om å holde seg innendørs. De som drister seg ut haster nervøst gatelangs av frykt for å havne i kryssild.

– Operasjonen som nå pågår er et ekstraordinært svar på en ekstraordinær trussel mot borgernes sikkerhet, sier Golding.

Robin Hood-skikkelse

Mange av Kingstons fattige ser på Christopher «Dudus» Coke som en Robin Hood-skikkelse, en gavmild og beskyttende gudfar som tar vare på sine egne.

Amerikanske myndigheter ser på ham som en kaldblodig drapsmann som gjennom sitt narkotikakartell har fraktet store mengder marijuana og crack-kokain til USA de siste ti-femten årene.

Washington ba om å få ham utlevert i august i fjor, og dersom han blir pågrepet og sendt til USA venter trolig en livstidsdom.

For Golding har jakten også en politisk side, ettersom Coke har stor oppslutning i samme valgkrets som han selv kommer fra.

Goldings parti, Jamaica Labour Party (JLP), har de siste dagene forsøkt å berolige innbyggerne og forklart at storaksjonen er tvingende nødvendig. (©NTB)