Jarstein ga Rosenborg seieren

Rune Almenning Jarstein etter å ha dyttet Trond Olsen under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Rosenborg paÌä Viking stadion. Kampen endte 1-2 til RBK. (Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix) Les mer Lukk

Viking-keeper Rune Almenning Jarstein «forærte» eksen Rosenborg 2-1-seieren over Viking i Stavanger.

På overtid i 2. omgang fiket Jarstein til Rosenborgs Trond Olsen mens ballen var i spill ute på banen. Dommer Olsen ga Jarstein gult kort og dømte samtidig straffespark. Steffen Iversen lot seg ikke be to ganger og skaffet Rosenborg tre poeng i Erik Hamréns avskjedskamp. Toppoppgjøret i Stavanger ble svært spennende og utviklet samtidig et merkelig kampbilde: Rosenborg var hardt presset fra start, fikk et mål imot og en mann utvist, men utlignet før pause og var tidvis det førende laget i 2. omgang.

Fra start var Viking åpenbart interessert i å sette Rosenborg under høyt press. Taktikken lyktes brukbart uten at det endte i de store sjansene. Det var heller Rosenborg som på en av lagets kontringer klarte å spille seg fram til den beste muligheten, men Markus Henriksen satte ballen utenfor. I det 21. minutt tok Håkon Skogseid et av sine korte innkast, fikk ballen i retur, slo hardt inn hvor Patrik Ingelsten smatt fram fra markeringen sin og nikket inn 1-0. En fortjent ledelse fra et Viking-lag med stor selvtillit.

Svenske

Åtte minutter senere var samme Ingelsten på farten igjen, denne gang på Vikings høyreside, men svensken ble feid ned av Vadim Demidov. Rosenborg-stopperen pådro seg sitt andre gule kort på en halvtime og ble sendt i garderoben. Kort etter gjorde begge lag ett innbytte hver, og kampen roet seg ned. Rosenborg benyttet anledningen til å gå i angrep, og Mikael Lustig viste klasse ved å utligne Vikings ledelse. En kraftig smell for Viking, som viste klare tegn på å være rystet de siste minuttene før pause.

Drama

Nerven fra 1. omgang fortsatte etter pause. Før kvarteret var gått mistet dommer Roy Helge Olsen kontroll over spillernes gemytter. Anthony Annan fikk sitt gule kort etter å ha fektet med albuene og slengt med kjeften over tid, mens publikum gikk i fistel for den minste avgjørelse i Vikings disfavør.

Etter dette endret kampbildet seg fullstendig: Rosenborg festet grepet om kampen, mens Viking-spillernes krefter ebbet ut. Tempoet sank, den intense stemningen forsvant og Viking syntes ikke å ha mer å by på. Faktisk virket hjemmelaget å være fornøyd med det ene poenget, selv etter å ha vært en mann mer store deler av kampen. Den tilfredsheten straffet seg mot et lag som Rosenborg. Situasjonen der Jarstein fikk gult kort og straffe imot kommer til å bli heftig diskutert, men samtidig er resultatet et bilde på manglende vinnervilje i Viking. For trønderne ble kampen et eksempel på hvilken styrke som bor i laget og hva spillerne er i stand til å prestere selv på dårlige dager.

Erik Hamrén hadde ansvar for Rosenborg i 43 seriekamper. Bare en av dem har laget tapt, mot Start i fjor.

Viking-keeper Rune Almenning Jarstein orket ikke snakke med pressen etter overtidsdramaet. Etter det obligatoriske TV 2-intervjuet, forlot Jarstein stadionet. Han orket ikke forklare seg ytterligere.

(NTB)