Stor dugnad for å rydde Bangkok sentrum

Frivillige har gjort en stor innsats for å rydde gatene i sentrum av Thailands hovedstad Bangkok etter de harde kampene mellom rødskjorter og sikkerhetsstyrker. (Foto: Fayaz Kabli, Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

Tusener av frivillige thailendere har trådt til for å rydde gatene i sentrum av Bangkok i helgen. Mandag skal livet gå som normalt igjen etter flere uker med politisk uro.

– Alt er rolig og i ferd med å vende tilbake til det normale, sa statsminister Abhisit Vejjajiva i sin ukentlige fjernsynstale søndag.

Les også: Anklages for mishandling av demonstranter

Ifølge ham vil skoler, veier og offentlige kontorer i sentrum av Bangkok åpne igjen mandag. Portforbudet på nattetid i Bangkok og 23 andre provinser er likevel forlenget til tirsdag.

Tusener av frivillige har de siste dagene gjort en formidabel innsats for å rydde gatene i Bangkok etter de voldsomme kampene i byens finansdistrikt.

Væpnet med koster, hansker, søppelsekker, ansiktsmasker, kniver og stekespader har lokale beboere svermet om i gatene for å fjerne søppel, skrot, graffiti og plakater som har ligget igjen etter demonstrantene.

Les også: Uroen skremmer ikke turistene

– Vi elsker Thailand, vi elsker Bangkok. I dag vil vi forsøke å ta byen vår tilbake, sier Tor, leder for en gruppe elever som har deltatt i dugnaden.

Børsen åpner

Soldatene har stort sett trukket seg tilbake fra Bangkok, over veisperringene i byen er nå overlatt til politiet. Målet er at også trafikken skal gå som normalt mandag, og også T-banene og lokaltogene har nå begynt å gå igjen.

På børsen vil handelen starte opp igjen for fullt mandag etter å ha vært stengt torsdag og fredag, og ifølge børsens president Patareeya Benjapolchai er det nå ventet at utenlandsk kapital vil flomme inn i landet.

Analytikere er derimot ikke like optimistiske.

– De politiske problemene er ikke løst, og muligheten for ny vold er noe markedet vil holde øynene åpne for, sier Kiatkong Decho i CIMB Securities.

Forsvarer maktbruk

Minst 54 personer ble drept og mer enn 400 såret da den siste runden med kamper mellom sikkerhetsstyrker og rødskjorter brøt ut den 14. mai. Flere titalls bygninger ble satt i brann, og finansdistriktet, hvor rødskjortene hadde sitt hovedkvarter, ble fullstendig ramponert.

Kjøpesenteret Central World var blant bygningene som satt i brann av demonstrantene, og store deler av senteret ligger nå i ruiner.

Statsministeren forsvarer sikkerhetsstyrkene maktbruk overfor demonstrantene.

– Tapene av liv var forårsaket av sammenstøt mellom grupper av mennesker som forsøkte å forhindre myndighetenes innsats for å sette opp kontrollposter og sikre området, sa Abhisit i sin fjernsynstale søndag.

– All våpenbruk var i tråd med internasjonale standarder. Våpen ble brukt i selvforsvar og for å etablere fred og ro, sa han.

Nye demonstrasjoner i vente

Statsministeren sier han ikke vil sitte ut perioden, som varer til 2012. Han har derimot ikke bestemt seg for om han vil holde seg til tilbudet han tidligere har gitt rødskjortene om nyvalg i november.

– Det er nå opp til meg å avgjøre om det er passende å holde nyvalg da. Jeg vet ikke hva som kommer til å skje framover, for noen har sagt at de vil fortsette å kjempe, og tatt til orde for nye demonstrasjoner i juni.

Flere ledere i rødskjortene har sagt at de vil starte nye demonstrasjoner utenfor Bangkok i juni. (©NTB)