Vellykket heving av tysk jagerfly

Det tyske jagerflyet som sank i havet ved Nærøy i Nord-Trøndelag 24. mars 1943, ble lørdag hevet etter å ha ligget 67 år på 67 meters dyp.

– Hevingen gikk veldig bra. Motoren løsnet, men vi hadde stroppet den fast i skroget, så den falt ikke av, forteller Lasse Iversen til Dykking.

Iversen er en av dykkerne som har vært involvert i hevingen av flyvraket.

Det var Norsk Luftfartsmuseum som sto for hevingen av flyet, en Messerschmitt Bf 109 fra sjøbunnen nord for Rørvik. Dykkerentusiastene som fant flyet, bisto i hevingen.

Konservator Birger Larsen ved luftfartsmuseet i Bodø sier til NTB at flyet er svært verdifullt. Det inngår i museets planer om å kunne stille ut de tre–fire mest brukte tyske flyene i Norge under annen verdenskrig.

Nødlandet

Det tyske jagerflyet var i følge med to andre nordover langs trøndelagskysten 24. mars 1943 da det fikk motorstopp. Den 21 år gamle flygeren Günther Seraphim hoppet ikke ut i fallskjerm, men foretok en nødlanding på sjøen.

Både han og flyet kom godt fra nødlandingen. Piloten ble berget av en mor og en sønn som rodde ut og tok ham inn til land. Han ble senere skutt ned over Tyskland og døde.

Flyet tok kurs rett ned mot havbunnen. Med den åtte hundre kilo tunge motoren foran gikk det rett ned. Flyet plantet seg stående loddrett ned i mudderet.

I god stand

– Propellen gikk et godt stykke ned i bunnen og har bidratt til at flyet fortsatt står godt forankret i samme posisjon, sier Birger Larsen.

Det var i fjor sommer at en gruppe dykkere fra Folla fant det tyske jagerflyet. Siden krasjlandingen i 1943 har det vært kjent hvor flyet gikk ned. Flere ganger har det vært lett etter det. Da flyet endelig ble funnet, var det etter et sju timer langt søkt, blant annet med undervannsrobot. Flyet lå på 67 meters dyp og er i overraskende god stand etter så lang tid i saltvann. (©NTB)